Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Музейни експерти: Историческото наследство в 20 селища в Добруджа се нуждае от спасяване

Музейни експерти: Историческото наследство в 20 селища в Добруджа се нуждае от спасяване


 

Специалисти от Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич взеха участие в експедиция в Северна Добруджа, състояла се от 3 до 5 юни. Проучването, организирано от Исторически музей – Генерал Тошево е обхванало 20 селища и обекти свързани с българското историческо минало. Целта е била да се документира актуалното състояние на част от културно-историческото наследство от областта. Участие са взели също кметовете на селата Изворово, Дъбовик и Пчеларово, както и директора на Исторически музей – Генерал Тошево.

На пресконференция на 10 юни в административната сграда на РИМ – Добрич са обявени резултатите и планираните действия по опазване културно-историческото наследство на България в Северна Добруджа. Оказва се, че много от паметниците са заварени в лошо състояние и се нуждаят от спешни спасителни действия.

Във всяко населено място на Северна Добруджа могат да се видят старите добруджански къщи с типичната им българска архитектура. През Възраждането българското население изгражда православни храмове и училища. Доказателство за това са оригиналните иконостаси, дело на потомствени фамилии Тревненски, Самоковски и Дебърски майстори-зографи като Витанови, Захариеви – поставили името си под иконите, добавили ктиторски надписи на български език, напомнящи за щедрата дарителска ръка на българите. Някои от тях са силно увредени и спешно се нуждаят от реставрация и консервация.

За старите просветни средища на места напомнят само откритите по време на експедицията паметни плочи. По цялата територия на Северна Добруджа се срещат и множество епиграфски паметници, почти изгубени в пръстта, чиито надписи са заличени от времето. Войнишките паметници, които свидетелстват за паметни битки за свободата на Добруджа също са в окаяно състояние, а някои дори напълно разрушени.    

Заради разочароващите гледки, на които се натъкват музейните специалисти по време на експедицията Регионалният исторически музей в Добрич си поставя няколко бъдещи цели:
-Издаване на албум с непубликувани документални снимки от събития, свързани със 100-годишнината от Първата световна война и освобождението на Добруджа от румънска окупация през 1916 г.

-Изготвяне на списък с обектите на културно-историческото ни наследство в Северна Добруджа.
Снимка: www.focus-news.netВземи линк:

Коментирайте и Вие