Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Най-много еднодневни трудови договори са сключени в Добрич

Най-много еднодневни трудови договори са сключени в Добрич


 

485 еднодневни договора са заверени в инспекцията по труда за четири дни, откакто влязоха в сила този вид договори. Най-много хора са се възползвали от възможността в Добрич - там са регистрирани 201 договора. В Силистра са 99, в Шумен - 84, в Пловдив и в Бургас - по 50. До края на годината социалното ведомство очаква между 60 и 100 хил. души да бъдат наети така, а в хазната да влязат между 30 и 40 млн. лв. годишно. С един човек могат да се сключват не повече от 90 еднодневни договора в рамките на една година. 

От тази седмица регистрираните земеделски производители могат да си наемат работници за прибирането на реколтата на плодове, зеленчуци, лавандула и розов цвят. За целта трябва първо да платят пълните осигуровки в НАП (включително и тези на работника) от 4.65 лв., а след това с бележката да заверят договорите в инспекцията. Плащането става на ръка в края на осемчасовия работния ден. Тези работници ще получават поне по 18 лв. надница на базата на минималния праг. 

Парите няма да се броят като доход за социални помощи и за обезщетения за безработица. Вчера бяха обнародвани и промените в наредбата за помощта за отопление - този доход ще е изключен и за нея. Надницата няма да се брои за доход при получаване на енергийните помощи независимо дали е на минималния праг или на по-висока сума. 

Инспекцията в Кюстендил започна проверки на земеделските производители, които са декларирали в НАП, че отглеждат земеделски култури, при които прибирането на реколтата става на ръка. Минималната глоба е 1500 лв., ако тези работници се трудят на черно.

http://www.segabg.com/article.php?id=762283
Снимка: www.novini.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие