Петък, 9- ти Декември
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
НГПИ Тревненска школа ще се представи в Добрич

НГПИ Тревненска школа ще се представи в Добрич


 

Изложбата, която се открива на 12 май, е поглед към пълния учебен цикъл в трите специалности в
училището - иконопис, художествена дърворезба, интериорен дизайн, съобщават от художествената галерия. Експозицията събира на едно място работи на ученици от 8 до 12 клас и творби на възпитаници, завършили гимназията в последните повече от 15 години. Изложените дипломни работи, произведения, които се съхраняват във фонда на Националната гимназия и учебна продукция ще допълнят представата за цялостния процес на обучение – от създаването на проекта до изпълнението му в материал. Икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и мебели - уникати обхваща експозицията.
 Посетителите, желаещи да получат информация за приема и професионалната подготовка в гимназията, ще имат възможност да се срещнат с преподавателите по специалните предмети в училището, което съхранява традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа.
НГПИ „Тревненска школа“ е Национален културен институт, който предлага уникална за страната професионална подготовка в сферата на пластичните изкуства и дизайна. Създадено е 1920 г., като Държавно столарско училище, с идеята да запази местните традиции в областта на художествената обработка на дървото. В последствие се превръща в културно средище, което в основна степен търси както запазването, така и осмислянето възрожденската художествена традиция в контекста на съвремието.
Понастоящем НГПИ „Тревненска школа“ е сред избраните училища по изкуствата и културата към Министерството на културата на Република България.

Снимка: facebookВземи линк:

Коментирайте и Вие