Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Обявиха списъка с имената на новите бездомни в Добрич. 80 души чакат помощ

Обявиха списъка с имената на новите бездомни в Добрич. 80 души чакат помощ


 

Три къщи на ул. „Копривщица” в града се срутиха вследствие на дъждовете, няма пострадали и ранени. На улица „Индже войвода” също има разрушени домове, а стопаните им изгребват вода и кал сами без ничия помощ. Ако постройките останат във водата още няколко денонощия ще рухнат, опасяват се собствениците им, затънали в заеми и посветили живота си в създаването на свое жилище. Стените на къщите са натаени с влага. Седем са семействата там, останали без покрив над главите си. Те отказват да бъдат настанявани заедно с циганите в кризисния център в спортна зала „Добротица” и засега спят у близки и приятели. Някои са останали без лични документи и не могат да кандидатстват за помощи от държавата.
На този интернет адрес са обявени имената на всички добричлии, останали без домовете си, както и на онези, претърпяли частични загуби по време на наводненията: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fJwll98h7DvvX6pmXwp0OestMnk1rb_fd34ktTwYwI4/htmlview?usp=sharing&pli=1&sle=true. От списъка се вижда, че броят им е около 80 души.
По дарителската сметка 17 777, която бе създадена от големите медии в страната продължават да се трупат средства в помощ на семействата на загиналите и за пострадалите при наводненията. В момента има преведени близо 600 000 лева, но се предполага, че събраната сума в края на кампанията ще надвиши милион лева. Дарителската сметка е по инициатива на Нова телевизия и Национален дарителски фонд, Разпределянето на парите за бедстващите ще бъде гарантирано от неправителствената организация.

Вчера от София тръгна коли на Нова телевизия и bTV тръгнаха с работно облекло и помощи за хората от Варна и в продължение на цял ден излъчваха репортажи от горещата точка в квартал „Аспарухово”, за да покажат докъде е стигнало разчистването. Междувременно в Добрич местните твърдят, че не са виждали дори екипи на „Гражданска защита”, нито доброволци. Пострадалите от бедствието се спасяват поединично. Мебелите, уредите им и дрехите са пръснати пред дворовете им. Споделят, че еднократната помощ в размер на не повече от 300 лева няма да им стигне за нищо и ще са нужни години, докато си стъпят на краката.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев уточни, че до края на 2014 година трябва да има готов регистър на критичните инфраструктури, до края на 2015година  за всяко рисково място трябва да има анализ и план за действие, а до 2016 – цялата карта на критичните инфраструктури, трябва да бъде готова.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие