Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Общината: Добричлии, пазете се от силния вятър!

Общината: Добричлии, пазете се от силния вятър!


 

Община Добрич предупреждава жителите на града за динамичната метеорологична обстановка за 26 и 27 юни. Кметството се позовава на данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и изтъква, че се очакват опасни метеорологични явления в северната и източната части на страната. Обявена е първа (жълта) степен за опасно силен вятър със скорост между 15 и 20 м/сек.
Общината се обръща към добричлии с призива да предприемат мерки за лична защита, включително и на имуществото си. Местната градска власт издава препоръки за действия на населението при силен вятър:   

- При прогноза за силни ветрове и бури е необходимо да се сведат до минимум излизанията от вкъщи, защото съществува опасност от падащи предмети, комини, керемиди, мазилки, част от покривни елементи, улуци, рекламни пана, дървета и др.  Вероятността от възникването на нещастни случаи е голяма.
 -При възникване на необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта.
 -Затворете добре прозорците и вратите.
 -Не оставайте на открито. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Придвижването да става само по откритите междублокови пространства.
 -Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.
  -Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността.
 
И още – препоръки за поведение на добричлии след утихване на силния вятър:
 
   - Да се избягва преминаването покрай сгради и конструкции, отделни елементи на които са разрушени или отнесени. Съществува опасност част от конструкцията, отделни елементи да рухнат под собствената си тежест, преди да са започнали възстановителните работи.
  - Да се проявява бдителност по отношение на падащи дървета, повредени стълбове и съоръжения от електрическата мрежа и мрежата за захранване на тролейбуси.
Снимка: i.dailymail.co.ukВземи линк:

Коментирайте и Вие