Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Обсъждат в Добрич обявяването на новия национален парк "Българско Черноморие"

Обсъждат в Добрич обявяването на новия национален парк "Българско Черноморие"

В обхвата на бъдещия парк ще влизат и 22 защитени местности, сред които Дуранкулашкото и Шабленското езера

 

Върху повече от 52 хил. хектара държавни и общински земи ще се разпростре бъдещият Национален парк "Българско Черноморие". Това решение е взето от парламента още през юли миналата година по предложение на депутати от Коалиция за България,  за опазване на последните диви плажове по Черноморието ни малко след  гражданските протести срещу инвеститорите и опитите им да застрояват масово родните курорти.
 
На определената за защитена територия има стотици застрашени животински и растителни видове, уникални скални образувания и пясъчни дюни, подводни морски пещери и рифове. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН е извършил необходимите проучвания,  възложени му от Министерството на околната среда и водите. Анализите са готови и документацията ще бъде подложена на обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
 
Утре в Добрич ще се състои дискусия по проекта. Такива вече са проведени в Бургас и Варна, тъй като теренът на бъдещия парк обхваща 51 землища в 14 общини на трите области. Паркът ще обхване основно държавни и общински гори, като едва 0.75 на сто са частните терени, които ще попаднат в новия парк. Все още не е ясно как ще бъдат обезщетени техните собственици. Само 1.12 на сто от планираната територия засяга населени места. В обхвата на бъдещия парк ще влизат и 22 защитени местности, сред които Дуранкулашкото и Шабленското езера.

Според  авторите на доклада, обявяването на парк "Българско Черноморие" ще запази уникалното биоразнообразие в едни от последните останали в света такива естествени местообитания, ще се съхрани и културно-историческото наследство в района, като в същото време специализирани центрове може да привличат туристи и ученици за образователни цели. Същевременно ще се предотврати опасността от урбанизиране на чувствителни зони.


 
Снимка: www.investor.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие