Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Отлагат ваксинацията на лисиците против бяс заради лошото време

Отлагат ваксинацията на лисиците против бяс заради лошото време


 

Ваксинацията на лисици против бяс в Добричка област ще се извършва 2 пъти годишно. През пролетния сезон между месеците март-май и наесен от септември до ноември. Процедурата ще продължи за минимум 5 години. Тази година поради лошите климатични условия кампанията все още не е стартирала. Ваксиналните примамки – са общо 88 000 за област Добрич. Те ще се разпръскват чрез самолети от Балчик. 

На заседание на Областната епизоотична комисия на 18 юни е решено, че преди да започне кампанията трябва да се вземат проби от всички партиди на доставената ваксина и да се изпратят в одобрена от ЕС лаборатория. Едва след това процедурата ще започне. Лабораторният контрол на оралната ваксинация ще се извършва в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт - гр. София.

Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на Република България се осъществява чрез орална ваксинация на лисиците срещу бяс, одобрена със заповед на Министъра на земеделието и храните. По думите на д-р Радостин Петков от ОДБХ стана ясно, че се предвижда ваксиниране на лисиците на територията на цяла Северна България и част от Южна България (района на област София град, София област, област Перник, област Кюстендил, област Бургас (общини Поморие и Руен), област Благоевград, област Пазарджик и област Смолян. По препоръка на Европейската комисия в програмата за 2014 г. ваксинационната зона се увеличава, като се прибавя цялата територия на област Благоевград и областите Смолян и Пазарджик. Препоръката е продиктувана от констатираните положителни случаи на бяс в Република Гърция, в близост до границата с България.
    
Снимка: media-cache-cd0.pinimg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие