Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Пари, които вече не носят щастие, трябва да отидат там, където носят, казват Софка Дойнова и Жельо Желев от Добрич

Пари, които вече не носят щастие, трябва да отидат там, където носят, казват Софка Дойнова и Жельо Желев от Добрич


 

С нови лаборатории, апаратура и компютърна зала се сдоби Факултетът по химия и фармация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Щедрото дарение направиха семейство Желеви от Добрич в памет на дъщеря си Валерия. Красивата студентка от Алма матер не доживя дипломирането си, защото загина в жестокия пожар във влака София-Кардам през 2008 г. Родителите са дългогодишни работници в местния хлебозавод, в момента са пенсионери.

С дарените от семейството 80 000 лв. ръководството на факултета е купило вакуумни изпарители, прецизни везни, сушилни, нагреватели, спектрометри, компютри, лабораторни маси и столове. Напълно обновен е студентският компютърен кабинет, частично е обзаведена и нова лаборатория по технология на лекарствените форми, както и лаборатория по фармакогнозия.

Така Софка Дойнова и Жельо Желев предоставиха цялата кръвнина от смъртта на детето им (общо 200 000 лева) на учебните заведения, където момичето е учило приживе. Яслата на Вал се сдоби с детска площадка, детската й градина - с нови кухненски уреди и шкафове, а езиковата гимназия в Добрич - с чуждоезиков кабинет. В прогимназията на трагично починалото момиче в негова памет е изградена чешма в двора, за 4 паралелки са купени народни носии, които децата носят по време на тържества, обясни бащата на Валерия Жельо.

„Пари, които вече не носят щастие, трябва да отидат там, където носят“, е обяснението на майката на Вал - Софка Дойнова, в отговор на въпроса защо дарява пари за непознати деца и младежи.

„Не става дума за благотворителност без контрол“, поясни бащата Жельо Желев. Преди да се преведат средствата, се прави проверка на всичко извършено с дарените средства, добави той. Семейството е доволно, че на всички места, където са дадени парите, към тях са се отнесли много отговорно и са ги използвали максимално ефективно.

„Вече 7 години - вее, пече, фучи, не е минал ден да не отидем при Валерия на гробищата“, споделя бащата, а мъката му насича думите с паузи.


http://pressadaily.bg

http://pressadaily.bg/publication/59600-%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B9-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D0%A3/
Снимка: pressadaily.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие