Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
По 60 стотинки на час за нощни смени и 120-процентови заплати за ивънреден труд в Добричко

По 60 стотинки на час за нощни смени и 120-процентови заплати за ивънреден труд в Добричко


 

Здравните служители в учебните заведения и социалните работници на територията на област Добрич вече ще получават по 60 стотинки на час за нощните си смени, вместо досегашните 25. Промяната вече е договорена между кметовете на общините и защитниците на правата на работната ръка от КНСБ. Същите заети лица ще се облагодетелстват от заплащане за извънреден труд в размер не на 100%, а на 120%. В случай, че някой замества свой колега ще му се полагат 60% от заплатата на отсъстващия от работа.

Допълнителни средства за работно облекло също са договорени. В село Крушари ще се отпускат по 360 лева на човек от персонала, в Шабла и Генерал Тошево по 340, в Добрич по 310, а в Балчик по 250.
Синдикатите са категорични, че всеки работещ трябва да получава стимулиращо възнаграждение за прослуженото време. Те обаче смятат, че няма нужда да се преговаря за повече почивни дни и право на отпуск, тъй като календарът в България е осеян от възможности за пълноценен релакс.
Освен привилегиите за работещите в сферите на здравеопазването и социалните услуги от КНСБ са постигнали още един напредък – подготовката на 45 безработни мъже и жени над 50-годишна възраст от Добрич за работа като квалифицирани сътрудници по социалните дейности, извършвани на територията на общината. Кадрите са обучавани лично от началниците на секторите „Социални дейности” и „Социално подпомагане” към Община Добрич. Преди курса някои от тях са били записани в Бюрото по труда в продължение на години без да се е появявал шанса да си намерят работа и да започнат да си изкарват сами прехраната без да разчитат на държавата или на семействата си. Сега пред мнозина от тях се открива възможността да бъдат наети в някои от четирите нови социални центъра, които се очаква да заработят в Добрич още това лято.
 
Квалификацията се придобива благодарение на еврофондовете. Проектът трае една година и изтича в края на май без да гарантира, че лицата ще бъдат наети на работа. Някои от тях обаче вече са получили добри предложения и са подписали договори след усърдната подготовка от 24 учебни часа, посветени на теорията и още 310 с практически занимания. За усъвършенстването си като добри професионалисти са попаднали в реална работна среда в Дома за стари хора и Дневния център за деца с увреждания в Добрич.
Снимка: fakti.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие