Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
 Портретна вечер под наслов „Летописецът на Добруджа”

Портретна вечер под наслов „Летописецът на Добруджа”


 

По повод 90 години от рождението на изтъкнатия добруджанец Любен Бешков, на 2 ноември 2015 г. от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе” ще се проведе Портретна вечер под наслов „Летописецът на Добруджа”. Проявата е посветена на 1 ноември –Ден на народните будители.

Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва 90 -годишнината от рождението на Любен Бешков – духовен наставник и учител на поколения в Добрич и Добруджа, изследовател, краевед, юрист, председател на Общобългарския съюз „Добруджа”, носител на званието "Почетен гражданин" на град Добрич за изключителния му принос в обществено-политическия, социалния и културния живот на града и на Добруджа. Многобройни са заслугите на Любен Бешков за Добрич и Добруджа.

На срещата, посветена на историографа на Добруджа – Любен Бешков, са поканени изявени добруджански краеведи, творци, общественици от Добрич, негови колеги, семейството на Любен Бешков, граждани.

Съпътстващата изложба съдържа библиотечни документи – книги от и за Любен Бешков, периодични издания, брошури, фотографии, документи от Сбирка с лични архивни документи, и мн. др., разкриващи заслугите на изследователя за Добрич и Добруджа. Екземпляри от всяка негова нова книга, (на които е автор или съавтор), от първата до последната – „Нашия град в миналото" (1966) - „Страници от историята на Толбухинската болница"(1967); „Селските вълнения и бунтът на добруджанските селяни при Дуранкулак 1900 г." (1970); „Един век класно училище в Добрич” (1972); изследването „Добруджанци в науката, изкуството и културата" в две книги, издадени през 1992 г. и 1999 г., което е настолен справочник в сектор Краезнание, „Бележити Добруджанци”, „Добруджански архив 1946-1987 г.", „Библиографски указател за Добруджа 1947-1966 г." в 4 тома с 14 000 заглавия, „Българският Добруджански периодичен печат 1885-1918 г." и мн. др., всички - постъпили през годините като дарение в библиотеката. Изложбата включва и публикации, свързани с добруджанския край, които разкриват големият принос на Бешков за съхраняване на историята и миналото на Добрич и Добруджа. Показани са и оригинални статии и копия на документи от богатия личен фонд на Л. Бешков, както и био-библиографиите, издадени за него от библиотека „Дора Габе”.

Изложбата ще бъде експонирана в централното фоайе на библиотеката и може да разгледана от 2 ноември до 13 ноември 2015 г.
Снимка: Регионална библиотека "Дора Габе" - ДобричВземи линк:

Коментирайте и Вие