Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Приемни семейства в Добрич не могат да си изберат деца за отглеждане

Приемни семейства в Добрич не могат да си изберат деца за отглеждане


 

В цяла област Добрич няма деца, чиито профили да отговарят на изискванията за настаняване и отглеждане в домовете на 8 от приемните семейства. Това констатират социалните от Регионалната дирекция за подпомагане. Данните на институцията сочат, че в Добричко има 42 приемни семейства, като само едно от тях е заявило доброволното си желание да се грижи за дете, лишено от родителска грижа.

Останалите са регистрирани като „професионални” и получават издръжка от държавата, за да осигуряват покрив над главата, внимание и възпитание в домашна среда за децата в риск. Всеки месец те получават финансова подкрепа от правителството срещу услугата „приемна грижа”, която предоставят.
Установено е, че най-много приемни семейства има в Добрич в сравнение с останалите населени места в областта. Документи за регистрация като приемни родители са подали още три двойки. Предстои да преминат през няколко процедури преди да се нарекат „приемни” родители официално.

Междувременно стана ясно, че на 9 юни в Добрич ще се състои официалното откриване на центровете от семеен тип, в които ще се настаняват децата, изместени от досегашните домове. Още в понеделник от 11:30 часа ще се обяви успешното приключване на най-тежката работа по проект: „Изграждане на четири броя центрове за настаняване от семеен тип в град Добрич". Той се финансира от Оперативна програма "Регионално Развитие 2007 - 2013" и основната му цел е да се справи с деинституционализацията или иначе казано – извеждането на децата от държавните институции в името на по-„здравословното” им отглеждане в уютна среда, наподобяваща домашната. Според редица изтъкнати психолози и социални експерти тази промяна ще внесе светлина в живота на децата в риск и ще ги приспособи по-лесно към обществото.
Снимка: img.bg.sof.cmestatic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие