Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Районната прокуратура в Добрич не иска да се занимава с новия шеф на ВиК

Районната прокуратура в Добрич не иска да се занимава с новия шеф на ВиК


 

Не е вменено изрично задължение за управители на еднолични търговски дружества с държавно участие в капитала да подават пред орган на власт писмена декларация за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства. С този основен аргумент прокурор Павел Любенов от Районна прокуратура – Добрич отказва да приеме жалба срещу новия управител на ВиК Добрич Петър Калчев. Жалбата е подадена от Светлослав Сарафов и в нея се твърди, че Калчев не заявил, че е управител и едноличен собственик на капитала на фирма „Екофлуид” ЕООД, която се занимава с водоснабдителни услуги на частния пазар.
Според г-н Сарафски, новият управител на ВиК Добрич не може да встъпи в длъжност заради чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Съгласно нормата управители не може да са лица, които „са съдружници в събирателни, командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност” и които „работят по трудов договор”. Такова обстоятелство обаче не било установено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което било проверяващия орган. В своята жалба г-н Сарафски посочва, че на 18 февруари Калчев е опитал да прехвърли дружествените си дялове в „Екофлуид”, но е получил отказ за вписване в Търговския регистър. Причината са три наложени запора от три банки – „Райфайзен”, „УниКредит Булбанк” и от Първа инвестиционна банка. Два дни по-късно съпругата на Калчев става прокурист на фирмата. До 12:03 часа на 11.03. името на Калчев не беше вписано като управител на ВиК Добрич, въпреки подаденото заявление още на 3 март. В Търговския регистър стоеше само надпис „изчакване на тридневен срок”. Сега вече името на Калчев фигурира като управител, а според г-н Сарафски вписването е било факт на 11 март. Вече е подадена нова жалба срещу вписването на Калчев като управител на ВиК дружеството. Тя е пред окръжна прокуратура и отново е дело на г-н Сарафски. Той счита, че МРРБ не е полицай, за да разследва и че трябва да има наказателно преследване срещу г-н Калчев заради нарушение на чл. 313 от Наказателния кодекс – до три години затвор или глоба от 100 до 300 лева за неверни обстоятелства в писмена декларация пред орган на властта по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет.

http://dobrich.actualno.com/Rajonnata-prokuratura-v-Dobrich-ne-iska-da-se-zanimava-s-novija-shef-na-ViK-v-grada-news_462344.html
Снимка: i.actualno.comВземи линк:

Коментирайте и Вие