Пон, 4- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
РИМ-Добрич документира културно-историческото наследство на Северна Добруджа

РИМ-Добрич документира културно-историческото наследство на Северна Добруджа


 

Държавата няма регистър с всички недвижими и културно-исторически обекти, пръснати из Северна Добруджа. Това е главната причина да не се грижи за тях и те да се разрушават с течение на времето, коментира директорът на Регионалния исторически музей-Добрич Костадин Костадинов. По думите му стана ясно, че от пролетта до края на лятото ще се провеждат различни експедиции и ще се описват в картотека паметниците и останките от славното минало на България. Има идея и да се издаде пътеводител за туриста с актуални снимки на най-забележителните местности и старинни сгради в околията. Пътеводителят ще включва всички важни места, които всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си.

Според музейните експерти след регистрирането на всеки обект състоянието му ще може да се следи и да се предприемат адекватни мерки, ако бъде констатирано, че има разрушения по него в случаите, когато специалистите правят регулярните си обиколки и огледи.
В края на май и началото на юни по идея на Исторически музей-Генерал Тошево се провежда проучване в цяла Северна Добруджа, за да се установи какво е сегашното положение на културно-историческото наследство. Разгледани са щателно къщи, църкви, паметници от войните, училища, крепости, манастири. За изследването съгласие и подкрепа са дали кметовете на селата Изворово, Дъбовик и Пчеларово.

За следващите 2 години РИМ-Добрич си поставя няколко задачи. Преди да се навършат 100 години от Освобождението на Северна Добруджа от румънско влияние ще се работи по възстановяването на Военното гробище-музей в Добрич и паметника в Аджигьол. В момента се търсят финанси за изпълнението на проектите, сред които и поставянето на българска плоча на дома на Димитър Дончев - Доктора в румънското село Добромир и издаването на сборник със снимки и картички, които не са показвани и публикувани досега.
Според Костадин Костадинов дори да се наберат достатъчно средства за реставрацията на църквите и иконите по земите ни пак ще има загуба – заради неподдържането им са се заличили безвъзвратно част от надписите и рисунките по тях.

Освен, че има западнали къщи в Добруджа, които са не само архитектурни, но и исторически наследства се оказва, че мнозинството не знае на кого са принадлежали и за какво са служили. Така например в родното село на бащата на Никола и Петко Петкови се намира и училище, в което е преподавал Левски. Все още съществува и къщата, в която е пораснал Стефан Караджа.
Снимка: lh6.googleusercontent.comВземи линк:

Коментирайте и Вие