Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
 Румен Иванов: Напълно реалистично е ГЕРБ да спечели три мандата в 8 МИР - Добри

Румен Иванов: Напълно реалистично е ГЕРБ да спечели три мандата в 8 МИР - Добри


 

Румен Иванов – водач на листата на ГЕРБ в Добрич в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: За приоритетите за развитие на добруджанския регион, както и за необходимата реформа в сектор „Сигурност“ ще говорим в следващите минути с водача на листата на ГЕРБ в Добрич Румен Иванов. Добър ден.
Румен Иванов: Добър ден.
Водещ: Два мандата, макар и непълни, изкарахте като народен представител от МИР-Добрич. Какво успяхте да свършите и какво остана още недовършено, за което искате доверието на избирателите?
Румен Иванов: Аз първо искам да благодаря за традиционното високо доверие, което са ни давали досега избирателите. И действително за тези два, макар и непълни, мандата ГЕРБ свърши изключително много за област Добрич. Привлечени са над 200 милиона лева по европейско финансиране. Беше финализиран проектът по водния цикъл, който за съжаление след година и два месеца управление на правителството на Пламен Орешарски беше спрян, не се стигна до подписване на договор и в момента ситуацията е много сложна. Дано в първите дни на управление на новото правителство проектът да се размрази и да започне изпълнението му. Бяха привлечени средства за изграждане на регионално депо за отпадъци, което вече е пред завършване; беше модернизиран централният градски площад в град Добрич; бяха модернизирани паркове в град Добрич, Каварна, Генерал Тошево, Шабла; бяха направени пътища и структурни проекти, което за този кратък период от време мисля, че е достатъчно. Просто не трябва да бъде спирано, а трябва да се надгражда. Това говорим и в кампанията, че за 25-те години от прехода, ако всяко правителство беше правило по една десета от това, което направи правителството на ГЕРБ, регионът ни щеше да бъде в цветущо състояние.
Водещ: Оттук нататък как и в каква посока може и трябва да се развива добруджанският край?
Румен Иванов: За добруджанския край изключително важно е земеделието и туризмът. Така че в тази посока ще бъдат и акцентите ни, както и продължаване на инфраструктурните проекти. Не само за Добруджа, за цяла Северна България основен приоритет е изграждането на автомагистрала „Хемус“. Но за Добруджа специално той става още по-важен, защото предвид отдалечеността на района ни, липсата на магистрала и липсата на добри пътища обрича този регион на неуспех. Затова и го включвам като основен приоритет и за региона. А след изграждане на автомагистрала „Хемус“, основни приоритети за региона остават изграждането на 4-лентов високоскоростен път от Варна до Дуранкулак, който ще способства много за развитието на туризма в областта, както и вечният приоритет за добруджанци – четирилентов път между Варна и Добрич. Една наша местна амбиция е изграждане на пътя Добрич-Албена като голям туристически комплекс в областта. От много години има започнат проект, който игнорира завоите около село Батово и ще направим всичко възможно в евентуален следващ управленски мандат този път да бъде завършен, за да помогнем много за развитието на туризма в областта.
Водещ: Вие сте и председател на местната структура на ГЕРБ в Добрич. Какви цели си поставихте в настоящата предизборна кампания?
Румен Иванов: Ние от ГЕРБ винаги сме си поставяли високи цели и за наша огромна радост досега сме успявали да ги изпълняваме. Аз съм убеден, че и сега ще ги изпълним. Въпреки че Добрич е сравнително малък многомандатен район, имаме 6 мандата, аз мисля, че е напълно реалистично ГЕРБ-Добрич да получи три от мандатите.
Водещ: Имате дългогодишен опит в сферата на сигурността. Участвахте активно в предишните два парламента в изготвянето на законопроекти в тази сфера. Какво още може да се направи в нея?
Румен Иванов: Естествено като човек с опит в тази сфера на сигурността, сигурността на хората в региона ще продължи да бъде моя основна цел. На всяка цена трябва да се направят реформи в системата за сигурност. Изключително необходими са, защото това, което направиха преждеуправляващите с т.нар. реформа „Бисеров-Йовчев“, постави системата за сигурност в много тежка ситуация. Незабавно трябва да се възстанови НСБОП в МВР, което означава промени в Закона за МВР и в Закона за ДАНС, защото ние многократно алармирахме, че това, което са прави с включването на НСБОП в структурата на ДАНС, е без аналог в другите европейски държави. Няма такава служба, която да съчетава едновременно и контраразузнавателна дейност, и служба за борба с организираната престъпност с полицейски правомощия. Това е първото, което трябва да се възстанови. Трябва да се възстанови възможността президентът да назначава директорите на национални служби, което му отнеха сега с последните промени, които направиха управляващите от новата тройна коалиция. Трябва да се променят функциите на главния секретар, трябва да се увеличат полицаите в малките населени места, което ще се направи спешно с обявяване на нови конкурси и преструктуриране на щатовете на областните дирекции. Въобще в системата за сигурност ни чака много и упорита работа.
Водещ: И като говорим за сигурност, какво трябва да се направи по отношение на бежанците и тяхното интегриране в българското общество според вас?
Румен Иванов: Да се използват европейските средства за изграждане на нови места в пунктовете за приемане на бежанци, а не тази ограда, която струваше между 7 и 10 милиона на българския данъкоплатец. Но тя е само на една десета част от територията на държавната ни граница. А и да не забравяме, че тя предизвиква много недоумения и недоволство у европейските ни партньори.

Източник: ИА Фокус
Димитър ДРАГАНОВ
Снимка: images.focus-news.netВземи линк:

Коментирайте и Вие