Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Солени глоби „попарват” невъзпитаните добричлии и клошарите

Солени глоби „попарват” невъзпитаните добричлии и клошарите


 

Санкции за замърсяването на околната среда ще започнат да валят в Добрич от следващия месец, ако предложението за влизането им в сила бъде прието на следващото заседание на Общинския съвет, насрочено за 24 юни. Този път под тежката секира на Закона ще попаднат дори клошарите и ромите, които се препитават със събирането на пластмаса и хартия от контейнерите за битови отпадъци и предаването им в пунктовете из града. За ваденето на боклуци от казаните по улиците ще се налагат глоби в размер от 5 до 15 лева.

Новата наредба за опазването на Добрич чист и за правилното управление на отпадъците предвижда всеки жител или гост на града да бъде наказван с глоба от 30 до 50 лева, ако бъде уловен да изхвърля храна и предмети от прозореца, балкона или покрива на жилището си. Експертни наблюдения доказват, че точно този проблем пречи на намаляването на популацията на бездомните кучета. Десетки са случаите, в които съседи на невъзпитани добричлии са се оплаквали до органите на реда, че се мятат торби с отпадъци или остатъци от вечерята за уличните кучета. Отново до 50 лева ще струва глобата, ако някой бъде забелязан да изхвърля пепел или горящи отпадъци в контейнерите.
Правилникът с над 80 нарушения е „.изтъкан” по Европейското законодателство и по най-„пресните” изменения в Закона за управление на отпадъците от 2013 г.

Още по-тлъста става глобата, ако собственик на стара кола, вече излязла от  движение бъде спипан да я разглобява с цел да извади от нея все още потребни части. В такъв случай санкциите ще варират от 1500 до 5000 лева, особено ако човекът пречи на обществения ред и изпълнява дейността си на площадки, предназначени за използването, например от жителите на цял квартал. Ако глобеният бъде хванат в повторно нарушение ще бъде принуден да заплати двойна цена на наказанието си.

Според наредбата в Добрич повече няма да живеят Плюшкиновци или иначе казано събирачи на авточасти, стари мебели и вехтории в мазета, гаражи и други здания, предназначени за обитаване.  
До 2500 лева пък ще се наказват онези, които са решили да топят снега пред домовете или търговските си обекти през зимата с незаконни и токсични примеси. Без забележка и санкции няма да се разминат и опитите от страна на добричлии да използват междублоковите пространства за земеделски цели или за складирането на тор.
 
Снимка: www.novini.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие