Вторник, 5- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Турският посланик в Добрич: Авиолинията Истанбул – Варна ще донесе положителна промяна

Турският посланик в Добрич: Авиолинията Истанбул – Варна ще донесе положителна промяна


 

Днес се откри новата авиолиния Истанбул – Варна на летището в морската столица. По време на работната си визита в Добрич Негово Превъзходителство посланикът на република Турция у нас Сюлейман Гьокче поясни, че това ще бъде 254-та дестинация за Турските авиолинии и тя категорично ще допринесе за положителна промяна в цялостния облик на района.Той определи линията като портал между двете държави.

На гости на областния управител Недко Марчев, дипломатът изтъкна, че въздушният коридор между турския мегаполис и Варна ще стимулира развитието на отношенията между България и Турция в много области като туризма, търговската и културната сфера. Той подчерта, че ще се ангажира да работи и да оказва подкрепа за положителното развитие на икономиката в целия Североизточен район в България, защото по думите му е много важен и приоритетен за южната ни съседка. Посланикът разкри, че в момента вложените инвестиции са в размер на 1,2 милиарда евро.

Гьокче даде още конкретни примери, като цитира, че стокообменът между България и Турция е 2 млрд. евро, а между Турция и Румъния - 5 милиарда. Само за сравнение той посочи, че активните турски фирми в България са 1400, а в Румъния - над 7000.
Официалният повод за посещението на посланика в Добрич бе запознаването му с проекта на община Добрич за реставрацията на Военното гробище-музей, което датира от Първата световна война. Той побърза да уточни, че турската държава застава плътно зад инициативата на кметството в Добрич.

Негово превъзходителство коментира, че посолството ще бъде активно и ще работи за надграждане и заздравяване на двустранните отношения, приятелството и сътрудничеството между двете страни. В края на срещата с губернатора и градоначалника на Добрич бе сключено гласното споразумение, че ще се работи в посока на един положителен дневен ред във взаимоотношенията, за активно партньорство в името на взаимния интерес и очакванията на двата съседни народа.
Снимка: inews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие