Пон, 15- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Училище от Добрич е одобрено по проект "Училището като общност"

Училище от Добрич е одобрено по проект "Училището като общност"

За участие в инициативата са кандидатствали 167 училища от цялата страна. Сред 13-те избрани за начало на проекта са основни и средни училища във Вълчи дол, Горна Оряховица, Дерманци, Добрич, Игнатиево, Караджово, Сливен и София.

 

Представете си училището като център, чиито врати са винаги отворени не само за ученици и учители, но и за родители и цялата местна общност. Вместо онези затворени и често изолирани образователни институции, с надпис на входа "До тук".

Това е концепцията за училището като център в общността, която от години работи успешно в много държави по света и се превръща в двигател за генерална промяна на образователните системи. Идеята е, че училищата не са място само за преподаване на учебната програма, но и за връзка с всички участници в образователния процес и за създаване на сплотена общност в населеното място. Детето и неговите индивидуални нужди трябва да са в центъра, но влияние върху него оказват и семейството и средата, в която живее. Затова общностните училища взимат предвид особеностите на местната среда. Особено включването на родителите и индивидуалната работа с всеки в крайна сметка повишава и академичните резултати на учениците.

От февруари 13 училища в България също ще заработят по този модел. Проектът "Училището като център в общността" е на Национална мрежа за децата и целта му е да превърне учебните заведения в центрове, където цялата местна общност може да намери повод да се включи. Така към обучението и училищния живот могат да бъдат привлечени родители, значими близки, обществени фигури, които да участват с идеи и опит. Според експертите на неправителствената организация този модел е особено подходящ за региони с тежки социални и икономически проблеми, в които връзките в семейството са нарушени и децата не получават достатъчно подкрепа в своето израстване и развитие.

"Развиването на училището като общност е един от начините за постигане на така желаните промени в образованието, за подобряване на средата и климата в училище, за активно включване и участие на различни партньори от общността в училищния живот и за припознаване на училището като място за събиране и взимане на важни за общността решения", коментира при представянето на проекта изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. Той допълни, че за участие в инициативата са кандидатствали 167 училища от цялата страна. Сред 13-те избрани за начало на проекта са основни и средни училища във Вълчи дол, Горна Оряховица, Дерманци, Добрич, Игнатиево, Караджово, Сливен и София.

Готови за бъдещето

"Нашите общности се променят бързо и ние трябва да ги изпреварваме", заяви Крис Джоунс, международен експерт в сферата на създаване и развитие на общностни училища, която участва в обучението на българските учители. Според нея днешните ученици трябва да са подготвени добре за бъдещето и да притежават уменията на 21 век - да са конкурентноспособни, креативни, предприемчиви, адаптивни в работата в различна културна среда, да правят информирани избори за своето здраве и бъдеще. "Хората се обръщат към общностните училища и като възможност за отговор на проблемите, пред които се изправяме", допълни още Джоунс и даде пример с миграцията, промените в икономиката и в околната среда.

Тя цитира изследване на Чикагския университет, което е идентифицирало пет основни съставки на доброто училище. Това са директорът като двигател на промяната, истинското включване на семейството и общността, подкрепата за учителите, училищният климат и ясната и последователна учебна програма. Около тези фактори са формирани и стандартите за общностните училища. Сред тях са още включване в образованието на всички ученици, стимули за доброволчеството, учене през целия живот и партньорство с местните организации.

Интересен извод излиза когато се сравнят целите на общностните училища в различните държави. В тези от бившия социалистически блок моделът е помогнал за развитието на гражданското общество и налагането на демократични ценности. В западните пък фокусът е бил върху деца, които изостават в усвояването на нужните им умения, и върху намаляването на разликите между учениците от различни социални групи.

Избрани за участие в проекта са СОУ „Васил Левски" (Вълчи дол), ОУ „Иван Вазов" (Горна Оряховица), ОУ „Неофит Рилски" (с. Дерманци), Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий" (Добрич), СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" (Игнатиево), ОУ „Васил Левски" (с. Караджово), СОУ „Бачо Киро" (Павликени), СОУ „Нешо Бончев" (Панагюрище), ОУ „Добри Войников" (с. Победа), ОУ „Васил Левски" (Правец),
ОУ „Н.Й.Вапцаров" (с. Селановци), ОУ „Димитър Петров" (Сливен), 26 СОУ „Йордан Йовков" (София).

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2015/01/28/2461372_uchilishteto_kato_obshtnost/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие