Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
В МРРБ сключиха договор за възстановяване  на обекти засегнати от наводнението в Добрич

В МРРБ сключиха договор за възстановяване на обекти засегнати от наводнението в Добрич

Добрич ще инвестира 1,2 млн. лв. във възстановяване на обекти, засегнати от наводнението.

 

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в МРРБ бяха сключени първите договори, по които 10 публични институции получават безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност“ във връзка с бедствията от периода 19-23 юни на миналата година. Общата стойност на подписаните днес договори е 6 420 766.28 лв., а общините, които днес сключиха контракти са Копривщица; Шумен, Антон, Созопол; Габрово, Никола Козлево, както и град Добрич, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството – Дирекция „Благоустройство и геозащита“. Договорите подписа заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството и координатор на помощта от фонд „Солидарност“Деница Николова.
По схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за щетите от бедствията през юни миналата година бяха получени общо 23 проектни предложения, с които беше поискано финансиране на обща стойност 18 876 992,89 лв. при разполагаем ресурс 20 618 574,99 лв.
 

Основната цел на проектите е да се подпомогнат институциите да бъде възстановена инфраструктурата, пострадала от бедствието. Тези първи проекти предвиждат да бъде възстановена следната публична инфраструктура:
• Подпорна стена на ул. "Хаджи Ненчо Дончев Палавеев" - гр. Копривщица;
• Пътят Марника - Зидарово – Вършило и мост над река Факийска в община Созопол;
• Почистване от наноси на речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка в гр. Габрово;
• Възстановяване функционирането на обекти, засегнати от наводнението и осигуряване на превантивна инфраструктура в гр. Добрич
• Възстановяване на пътна инфраструктурата на село Ивански
• Възстановяване на пътна настилка на улица "Планински извори" село Антон, Община Антон"
• Изграждане на подпорни стени по републикански път ІІІ-609 „Трявна - Дряново” при км 48+173; при км 48+257; при км 49+285; при км 49+713 и при км 51+990”
• Ремонтни дейности по републикански път II-55 „Дебелец – Гурково“ на територията на ОПУ Велико Търново“
• Аварийно укрепителни и отводнителни строителни работи в междугарието Царева ливада – Габрово
• Възстановяване и осигуряване на превантивна инфраструктура в община Балчик и община Аксаково –укрепване на три свлачища
• Ремонт нарушена асфалтова настилка на ул."Хан Аспарух"   - с. Ружица

Бенефициентите имат срок от 18 месеца за реализиране на проектите.
Очаква се в най-скоро време да бъдат одобрени проектите и на останалите изпълнителни органи, кандидатствали за средства по първото заявление.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие