Сряда, 21- ви Февруари
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
В началото бе словото! Добричлии празнуват 24 май

В началото бе словото! Добричлии празнуват 24 май


 

С тържествени чествания днес добричлии отбелязват Деня на българската просвета и култура. Празникът на славянската писменост е вписан в църковния календар през 11 век, а като официален ден на просветата в България се чества за първи път в Пловдив през 1851 г. Тогава Найден Геров организира празник в училище „Св. Св. Кирил и Методий” и инициира манифестация за учениците. През 1892 г. Стоян Михайловски пише химна на Деня на българската просвета и култура. Композиторът Панайот Пипков създава музиката към стихотворението от 14 куплета „Върви, народе възродени” през 1901 г. Деветото Народно събрание обявява датата 24 май за официален празник и почивен ден за всички българи на 30 март 1990 г.

Солунските братя Кирил и Методий написват глаголицатa през 855 г. и започват да я разпространяват по българските земи през 862 г. В делото си въвличат последователите си Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум, които продължават мисията и след смъртта им.

По едно и също време в цялата страна започват ученически шествия, танците на мажоретните състави и фанфарните оркестри, които са гордост за учебните заведения. Със седмици по-рано се организират концерти и културни прояви за почитането на просвещението и деня на буквите. В столицата по традиция, както всяка година денят започва с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и отслужването на благодарствен молебен. Литийно шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на граждани и духовници, предвождано от икона на Светите братя, както и поднасяне на цветя пред паметника на Кирил и Методий също приповдигат празничното настроение в София.
В Добрич програмата за празника е богата и започна от ранни зори:
08.00 ч. – 09.30 ч. – Тържества в учебни заведения
09.00 ч. – 10.00 ч. – Празнично издание на радио „Добруджа“
09.00 ч. – Храм „Свети Георги“ - Благодарствен молебен
09.45 ч. – Паметник на Св. св. Кирил и Методий – Поднасяне на цветя
10.00 ч. – пл. „Свобода“ – Празнично шествие на учениците и студентите, дейци на културата, образованието и науката
11.30 ч. – Градски парк „Свети Георги“ – Празничен концерт на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов
12.00 ч. – пл. „Свобода“ – естрада – Празничен концерт на Младежки фолклорен танцов ансамбъл при Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ с худ. ръководител Коста Георгиев
17.00 ч. – пл. „Свобода“ – естрада – Концерт на СОУ „Св. Климент Охридски“
Организатор: Община град Добрич
 
 

Вземи линк:

Коментирайте и Вие