Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
В РЗИ - Добрич няма подадени сигнали за голям брой отсъстващи ученици поради ОРЗ

В РЗИ - Добрич няма подадени сигнали за голям брой отсъстващи ученици поради ОРЗ


 

През последната седмица в гр. Добрич нараства интензитета на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ).

За периода 05-11.01.2015г. - в сентинелно наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 96 заболели, заболяемост 108,12%оо.

За периода 12-18.01.2015г. - 122 заболели, заболяемост 137,4%оо; при средна заболяемост за страната 128%оо.

За 19.01. 2015г. са съобщени 31 заболели от ОРЗ, заболяемост 34,91%оо.

Водеща по заболяемост е възрастова група 0-4г., следвана от 5-14г.

Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България – www.grippe.gateway.bg

Продължава ежедневното проследяване интензивността на епидемичния процес. Поддържа се постоянна връзка с амбулаториите за първична медицинска помощ. Създадена е организация за осигуряването на проби от заболели пациенти, суспектни за грип, за изследване в Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ с оглед проследяване циркулацията на грипни вируси сред населението.

Проследява се ежеседмично ситуацията в лечебните заведения за болнична помощ относно хоспитализирани пациенти с усложнения след ОРЗ и грип.

Към настоящия момент в РЗИ - Добрич няма подадени сигнали от училищни заведения в областта за голям брой отсъстващи ученици поради ОРЗ.
Общи профилактични мерки - подобряване отоплението на помещенията, намаляване запрашеността, осигуряване на редовно проветряване и текущо почистване в детските, учебните, социалните и лечебните заведения (включително текуща дезинфекция, където е необходимо).

Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.   

Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.

Избягване на контактите с видимо болни хора и при поява на симптоми своевременно да се потърси медицинска помощ, като се избягва самолочението.

 
Снимка: flagman.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие