Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Военните изчистили километър и половина от коритото на Суха река в Добрич

Военните изчистили километър и половина от коритото на Суха река в Добрич

Властите в Добрич са в постоянна комуникация с министрите и премиера

 

„От страна на държавата, действията за борба срещу последствията от наводненията в Добрич са започнали незабавно. Още в ранните часове на 20-ти юни, в Добрич пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи и Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов. До днес комуникацията е постоянна”. Това заяви областният управител на Добрич Недко Марчев. По думите му още от първия ден на бедствието в Добрич е била създадена организация с висока степен на координация и отлична комуникация с управляващите. Недко Марчев посочи, че продължават действията на модулните групи от Сухопътните войски.

Още от 27 юни, военнослужещи от състава на военните формирования 54060 - Шумен, 28880- Белене и 32420 - Русе, са изпратени за оказване на помощ на населението в Добрич. Униформените продължават да оказват помощ на пострадалите в града под ръководството на командира на военно формирование 54060 - Шумен подполковник Веселин Христов и заместник - командира майор Петър Гергов. Военнослужещите са разпределени на групи, в три от засегнатите части на града с необходимата специализирана техника. Личният състав от формированието е оборудван с возим инструмент (кирки и лопати), моторни помпи, моторни резачки, защитно гумирано облекло, транспортното осигуряване и 1 (един) екскаватор ЕОВ - 4421.

Първата група военнослужещи почиства речното корито на р. Добричка /отводнителния канал/ от дървета, храсти и други отпадъци. До днес, са изчистени над 1600 метра от  речното корито.
Втората група участва в отводняването на канал - воден колектор на помпена станция за отпадни води, като използва наличните 4 броя моторни помпи, с цел възстановяване нормалното водоподаване в града като засега са изпомпани над 1000 куб. метра вода.

Третата група военнослужещи разчистват отломки, строителни отпадъци и наноси от тиня в района на Хуманитарната гимназия и участва в сортиране и изнасяне на имущество от склада на ДКЦ - 2 гр. Добрич. Вече са извозени с товарни камиони над 400 кубика отпадъци.

„Необходимо е по-добро познаване на задълженията и на отговорностите, които носим на различните нива на управление", коментира още първия ден Министърът на отбраната Ангел Найденов. В законовата база и нормативните документи съществуват ясно разписани отговорности на различните общински, областни и държавни институции. „Прехвърлянето на отговорности води до тези трагедии", каза министър Найденов и допълни, че всеки трябва да следва действията, които се очакват от него. 

Вземи линк:

Коментирайте и Вие