Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
 „Забавното лятно четене“ запали интереса към книгите у 70 деца от 3 училища в Добрич

„Забавното лятно четене“ запали интереса към книгите у 70 деца от 3 училища в Добрич


 

На 27 май 2014 г. инициативата на българския детски портал Az-deteto.bg  посети и  Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич. Целта на проявата бе среща с организаторите на кампанията, представяне на сайта Az-deteto.bg, като и демонстрация на регистрацията и попълването на електронния читателски дневник.

Официални гости на откриването бяха Камелия Койчева, зам-кмет „Хуманитарни дейности” при Община град Добрич, която приветства децата, Кристина Фотева, старши експерт по предучилищно възпитание при РИО на МОМН и поетът Сашо Серафимов, Председател на Сдружението на писателите в град Добрич и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2014 г., който бе оповестен и за официален посланик на забавното четене в града. В събитието участваха Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg  и колегите й Катрин Иванова, Милена Атанасова и Виктория Гьонева. Мария Дуковска връчи на директора на Регионална библиотека „Дора Габе“ Пенка Христова, детски книги и ваучер на стойност 200 лв. за нови книги на библиотеката.

Ежегодната мащабна лятна кампания за насърчаване на детското четене в Добрич събра 70 деца – ученици от 2-ри до 4-ти клас от СОУ „Димитър Талев“, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СОУ „П. Р. Славейков“.
Възпитаниците на СОУ „Д. Талев” с класен ръководител г-жа Красимира Хинева представиха виртуална литературна викторина с въпроси от областта на изучаваните в училище произведения. Всички присъстващи деца взеха активно участие. Децата четоха откъс от „Карлсон, който живее на покрива” и драматизираха част от „Пипи Дългото чорапче”, както и българските народни приказки „Галената Богданка” и „Хитър Петър”.

Катрин Иванова представи електронния читателски дневник и демонстрира как се прави регистрация, как децата  да търсят прочетената от тях книга и да отговорят на въпросите, свързани с нея. Организаторите на кампанията, които вече са посетили градовете Русе, Разград и Шумен, споделиха, че децата в Добрич са допуснали най-малко грешки при своите отговори.

Сашо Серафимов, който е Посланик на кампанията, обясни на децата защо трябва да се чете и как книгите помагат в живота на човека. Той ги посъветва как може четенето да бъде за тях по-интересно и забавно. Пожела им успех и обеща да се среща с тях през лятото и да им помага, ако е необходимо.
Гостите на библиотеката посетиха детския отдел и Стаята на приказките, център „Петър Увалиев” и библиотечна колекция „Дора Габе”.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие