Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
 "Албена" планира да инвестира 130 млн. лв. в курорта през следващите пет години

"Албена" планира да инвестира 130 млн. лв. в курорта през следващите пет години


 

"Албена" АД ще инвестира 130 млн. лв. в развитието на едноименния курорт на Северното Черноморие, съобщи изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев. Компанията планира да реконструира и обнови хотелите "Добруджа", "Кардам", "Доростор", "Камелия" и "Арабела бийч", които ще бъдат ребрандирани и вероятно ще имат нови имена. Успоредно с това се планира и изграждането на нов тенис център, както и построяването на топла връзка между хотелите "Фламинго" и "Добруджа". "Чрез свързването на двата хотела се цели изграждането на цялостен комплекс", коментира Маргита Тодорова, директор "Маркетинг и продажби" на "Албена". Обединяването им също така ще улесни използването на балнеологията в "Добруджа". Предвидено е и изграждането на басейн с олимпийски размери. Финансирането на новия проект засега се обсъжда и от компанията не пожелаха да коментират как точно ще бъде осъществена инвестицията.

Финансови предизвикателства

Освен намирането на капитал за предстоящите инвестиции "Албена" трябва да преодолее и отлива на руски туристи и приходи от курорта. "Прогнозите ни са, че нощувките и съответно приходите от основната ни дейност през тази година ще бъдат значително по-малко", коментира Тодорова. Според нея въпреки увеличеният поток на туристи от Германия, Скандинавия и Полша фирмата ще завърши с 10% по-малко приходи. "Руснаците представляват около 30% от общия ни обем клиенти и това неминуемо се отразява върху финансовите ни резултати", коментира тя.

Според Станев през 2014 г. компанията е постигнала едни от най-лошите финансови резултати в цялата 45-годишна история на курорта. Прогнозата му е, че 2015 г. ще е още по-тежка и той очаква дружеството да завърши с печалба от 6-7 млн. лв. "Трябва да се примирим със спада на руския пазар, но за сметка на това се покачва интересът от други пазари - основно от немския и полския", каза Станев. По негови данни руснаците ще са наполовина по-малко от миналата година. Хотелиери, които имат по-малък бизнес с Русия, са по-слабо засегнати от отлива. Според Станев отрицателните резултати от спада на руски туристи ще се възстановят до голяма степен през 2016-2017 г. с летовници от Европейския съюз.

На проведеното в събота общо събрание на акционерите на "Албена" беше гласувано да не се изплащат дивиденти, както и допълнително възнаграждение на членовете на съвета на директорите. Причината е, че печалбата от малко над 8.4 млн. лв. за 2014 г. е доста под планираната. Мажоритарен собственик на "Албена" е "Албена холдинг", голям дял има и "Албена инвест холдинг", които се контролират от  изпълнителния директор на курорта Красимир Станев. Независими акционери са няколко пенсионни фонда и физически лица, а миналата година община Балчик продаде дела си от 7.16% в курорта за почти 16 млн. лв. през борсата.

Новите дейности

На общото събрание изпълнителният директор обяви, че вече е произведена първата продукция вино шардоне, совиньон блан и мускат с марката "Гераниум" от лозовия масив на "Албена", който е с площ от 110 дка. Плановете на дружеството са да придобие още 100 дка, които да насади с лозя. От пуснатата в експлоатация централа за биогаз, която туристическото дружество изгради край балчишкия квартал "Момчил", са произведени около 8 млн. киловатчаса електроенергия, 10 хил. тона тор и зеленчуци от оранжериите.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/06/14/2553014_albena_planira_da_investira_130_mln_lv_v_kurorta_prez/
Снимка: i59.tinypic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие