Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
31  май  -  Световен  ден  без  тютюн

31 май - Световен ден без тютюн


 

29.05.2015 г. - гр. Добрич

Ден на отворените врати – измерване на въглеродния оксид в издишания въздух в Кабинета за отказ от тютюнопушене в РЗИ - Добрич.


Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и насърчаване на ефективни политики за намаляване въздействието от употребата на тютюн.

Световната здравна организация (СЗО) чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е: „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия”.

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около шест милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80 % от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.

През 2015 г. в изпълнение на чл. 15 („Незаконна търговия с тютюневи изделия”) от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за съвместни усилия да спрат незаконната търговия на тютюневи изделия. Изследване на СЗО на световния пазар с тютюневи изделия показва, че една от всеки десет потребителски опаковки е свързана с контрабандна търговия.

С подкрепата на МЗ (Министерство на Здравеопазването) и МОН (Министерство на Образованието и Науката), от Националния Център по обществено здраве и РЗИ (Регионална здравна инспекция) в страната през настоящата година се проведе ІІІ етап на “Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора” (“Global Youth Tobacco Survey” – GYTS). Проучването е част от глобалното проследяване от страна на Световната Здравна Организация на проблемите, свързани с тютюнопушенето в ученическата възраст и ролята на училището за намаляване на неговото разпространение.

Целта на проучването, в което са обхванати  над 300 страни в света, е да се повишат възможностите на отделните държави за извършване на оценка на ефективността на прилаганите мерки за ограничаване на тютюнопушенето, както и за разработване на профилактични програми за училищата и на ниво община за предотвратяване и ограничаване на тютюнопушенето сред младите хора.

Като представителна извадка за България и за тази възрастова група бе приета бройката от 3000 ученика (13-15 годишна възраст) от 50 случайно подбрани училища на територията на страната. В област Добрич GYTS се проведе на 04.05.2015 г.

Резултатите от GYTS – 2012 г. за България показват, че около 60% от българските ученици са правили опити да пушат. Тревожен е процентът на запалилите първа цигара български деца под 10-годишна възраст – 21,2%.

Навиците за тютюнопушене не се придобиват бързо, тъй като възгледите за дадено нещо се променят преди поведението. Младите хора преминават през няколко етапа - подготовка и опити за пропушване; нередовно пушене, при определени случаи; краен етап - редовни пушачи. За развитието на децата и поведението им огромно влияние имат техните родители. Над 82% е вероятността при учениците от семейство на пушачи, които са посегнали към цигарите да станат пушачи, при 63,2% за младежи от семейство на непушачи. Тревожна е тенденцията, момичетата да пушат повече от момчетата.

Намаляването на броя на пушачите, особено сред младите хора, е изключително важен проблем за общественото здравеопазване и налага ангажирането на всички държавни сектори, включително и на образованието. Отказването от тютюнопушенето води до увеличаване на вероятността за по-дълъг живот в добро здраве, което прави програмите и дейностите в тази насока жизненоважни. Посланията за начина на живот без тютюн могат да бъдат по-успешни, когато са отправени по-скоро към семейството като цяло, отколкото към отделния индивид. Семейството представлява уникално входно място за прекъсване на трансмисията на увреждащо здравето поведение, както и за утвърждаване на здравословни навици, които биха могли да бъдат предадени и на децата.

Тютюневите изделия са продукт, в който се съдържа психоактивното вещество никотин. Никотинът „закача” пушачите за цигарите и причинява ефект на наркоза в мозъка. Той е измамник, който внушава на подсъзнателно ниво, че е необходим и много важен за нас. Пушенето понижава нивата и на бетакаротина, витамините D и В12, фолиевата киселина. В медицината се смята, че недостигът на витамин В12 и фолиева киселина е сред причините за рака на белите дробове. Цигарите са и сериозен оксидант, пушенето води до загуба на минерали от костите. Активните пушачи боледуват по-често от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ). Изключително уязвима от активното тютюнопушене е сърдечносъдовата система, като последиците са: сърдечен инфаркт, аневризма на аортата, стенокардия и др. Активните пушачи намаляват репродуктивните си способности. Пушенето при бъдещите майки води до ограничаване растежа на плода, спонтанен аборт, ниско тегло на новороденото дете.
Добрата новина е, че:

Никога не е твърде късно да спреш….Дори да сте пушили по кутия цигари на ден през последните десет години, спирането

сега ще Ви помогне да живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо.

Можете да се възползвате от подкрепа в преодоляване на зависимостта, съвети и окуражаване, които са необходими за предприемането на тази трудна персонална стъпка при нас: “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене”(ККОТ) в РЗИ – Добрич, ул. „Кирил и Методий” № 57, където ще узнаете какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин, измерени с апарат Smokerlyzer в издишания от него въздух.
Дейности във връзка с 31 май – Световен ден без тютюн.

Организатор РЗИ-Добрич.

14.05.2015 г. – гр. Каварна

18.05.2015 г. – гр. Ген. Тошево

Провеждане на кампания „Стоп на тютюнопушенето” в СОУ „Стефан Караджа” гр. Каварна и СОУ „Никола Й. Вапцаров” гр. Тошево с:

Интерактивно обучение с демонстрация на „Пушещ макет”, с учениците от начален етап на основната образователна степен;

Изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене: Демонстрация на апарат Smokerlyzer и изследване съдържанието на въглероден монооксид (СОppm) и карбоксихемоглобин в издишан въздух на активни и пасивни пушачи с учениците от гимназиален етап на средната образователна степен.

21.05.2015 г. гр. Балчик

Викторина: „Тютюнопушене или здраве! Аз избирам...” и интерактивно обучение с демонстрация на „Пушещ макет”, с учениците от Център за настаняване от семеен тип гр. Балчик

27.05.2015 г. - гр. Добрич

Дискусия на тема: „Пушенето – мит и реалност. Въздействие на тютюна върху нервната система и психиката.” с ученици от ПГМТЕ „М. В. Ломоносов” гр. Добрич; Демонстрация на апарат Smokerlyzer.

Организационно методична среща с медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в град Добрич, по повод Световния ден без тютюн.

29.05.2015 г. - гр. Добрич

Ден на отворените врати – измерване на въглеродния оксид в издишания въздух в Кабинета за отказ от тютюнопушене в РЗИ - Добрич.

31.05.2015 г.

Медийна кампания: информационен бюлетин.
 
Снимка: www.gustonews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие