Петък, 19- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
39 неохраняеми плажа по Северното Черноморие

39 неохраняеми плажа по Северното Черноморие


 

39 ще бъдат неохраняемите плажове в областите Варна и Добрич през тази година. Това стана ясно след последния опит на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да ги отдаде под наем. Това са на практика най-атрактивните за летовниците плажни ивици, които по традиция са най-посещавани. Сред тях във Варненско са емблематичните Паша дере, Фичоза, Камчия, Шкорпиловци, Бяла, Галата, Чайка, Романтика, Черноморец и др. Опасни в добричка област са Дуранкулак, Крапец, Шабла, Русалка, Тауклиман, Болата, Тузлата и Робинзон. Това, което следва е областните администрации да поставят табели, които да указват, че съответният плаж е неохраняем.

Тези ивици от години са без стопани, защото липсва икономическа логика да бъдат наемани. Според кметовете няма кой да ги поеме, защото няма туристопоток, който до покрие разходите по поддръжката им. Освен това повечето не са в урбанизирани зони, което прави поставянето на заведения и атракциони почти невъзможно. Единственото, от което евентуален наемател би печелил е отдаването на чадъри и шезлонги, което обаче нямало как да покрие разходите.

Областният управител на Варна Стоян Пасев заяви, че ще проведе разговори с кметовете на общини, за да се търси вариант за поне частично решение на въпроса. Той ще инициира разговори с МРР и местните власти, за да се постави поне по един медицински екип с линейка и спасител на една община.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4800052

Вземи линк:

Коментирайте и Вие