Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
60 ГОДИНИ БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА БАЛЧИК

60 ГОДИНИ БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА БАЛЧИК

Честванията по случай юбилея на Университетска Ботаническа градина - Балчик се провеждат под патронажа на Президента на РБългария Росен Плевнелиев

 

Университетска Ботаническа градина Балчик отпразнува своя 60-годишен юбилей в компанията на представители на академичната общност на Софийския университет, както и гости от други университети от страната, Българската академия на науките, общинската и областна администрация, музеи, читалища и други организации, много приятели.

На 27 юли 2015 г. Ботаническата градина отвори вратите си за любителите на растителното царство. През целия ден се проведоха редица мероприятия. Дневната програма бе открита от Ръководителя на Университетска ботаническа градина – Балчик, г-жа Валя Машкарова. Празникът започна с изявата на различни местни фолклорни състави. За първи път под открито небе се проведе и защита на магистранти от специалност „Екомениджмънт“ към Балкански екологичен център към Университетска Ботаническа градина Балчик и Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. На най-колоритните места в градината имаше разположени постерни презентации, придружени с тематични беседи, подготвени от студенти от Биологическия факултет и клуб „С.К.О.Р.Е.Ц.“. Излкючително голям интерес предизвикаха ботаническата работилница за деца и изложението на кактуси и сукуленти от колекцията на Ботаническата градина.
Акцент в празника беше академичното честване. Цветя и венци пред паметната плоча на създателя на Ботаническата градина акад. Даки Йорданов поднесоха Чл.кор. проф.дин Иван Илчев - от името академическото ръководство на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Добрина Темнискова - от Българското ботаническо дружество, контраадмирал Митко Петев от името на Военноморските сили на Република България и д-р Красимир Косев от името на Университетски ботанически градини. Под звуците на „Gaudeamus Igitur” академическото ръководство и гостите се отправиха в „Божествената градина”, където последваха академични слова и поздравителни адреси. За своя юбилей, за труда си за поддържането и развитието на институцията и нейната уникална кактусова колекция, ботаниците получха поздравления от Министъра на образованието проф. дпн Т. Танев, проф. д-р Мариела Оджакова – Декан Биологическия факултет, контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС на РБългария, от Българската академия на науките, от Аграрния университет, от Института за гората, от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания и много други. Представителният Оркестър на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов изпълни великолепно произведения от световни и български класици. Тържеството завърши с празнична заря и прекрасно настроение.
Снимка: http://www.ubg-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие