Неделя, 26- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
75 години свободна Южна Добруджа

75 години свободна Южна Добруджа


 Преди 75 години, на днешната дата - 7 септември в румънския град Крайова е подписан договор, по силата на който към територията на Царство България е върната Южна Добруджа. Крайовската спогодбаот 1940 г. е договор, с който една историческа несправедливост бива поправена; условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа (“Cadrilater” на румънски), както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа.

Така 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората балканска война през 1913 г., когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 68 000 българи от северната част се връщат в родината. Те идват само с това, което са можели да носят, и със своите стада, като са оземлени със земята, отнета от румънските власти в първото десетилетие на окупацията.

По повод този важен исторически акт, който дава повод на хиляди наши сънародници да празнуват, цар Борис III излиза с манифест, в който пише: „Ние дълго чакахме тоя час. Чакахме го с воля, напрегната към бъдещето, и с непоколебима вяра в тържеството на правдата. Нашите мирни усилия и нашето бдително търпение са възнаградени. Добруджа е пак наша. Нейното връщане към Отечеството стана по мирен начин, който не може да остави зад себе си семена на вражди и жажда за отплата, а отваря широко пътищата за възстановяване на традиционното приятелство между двата съседни народа.”

През 2015 година, благодарение на това важно историческо събитие, Университетска Ботаническа градина има шанса да празнува 60 години от своето създаване. Бившата лятната резиденция, символизираща най-южната точка на окупираната от румънците територия, днес се е разраснала и се е доказала като образователна и социална институция с богата растителна колекция.

Ботаническата градина Балчик притежава най-голямата на Балканите и в Източна Европа колекция от кактуси и сукуленти, а така също е спасителен център на редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция.Тя е със статут на Защитена местност по ЗЗТ и в нея любители и специалисти могат на наблюдават и изучават естествените екосистеми и биоразнообразието, характерно за северното ни черноморие.

Университетски Ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини BGCI и на Европейския консорциум на Ботаническите градини, Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участва със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с Ботанически градини от цял свят.

С респект към историята Университетска Ботаническа градина отчита също така и значимостта на културното наследство и отговорно проучва автентичността на архитектурно-парковия комплекс с цел извършване на дейностите по опазване и устойчиво ползване. По този начин може да се сформира научно-обоснована концепция за управление на обекта и ситуирането му в Европейското научно-образователно и културно пространство.

Снимка: www.ubg-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие