Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
AНТРОПОФИТИТЕ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - БАЛЧИК

AНТРОПОФИТИТЕ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - БАЛЧИК


 

Едно от най често срещаните и популярни растения, което можем да видим навсякъде – близо до огради, брегове на реки, сенчести каменливи места, е Змийското мляко (Chelidonium majus L.). Принадлежи към едноименния род тревисти многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae). Произхожда от Европа, централната и северната част на Азия. При срещата си с него, едва ли бихме пренебрегнали възможноста да се порадваме на изящните му цветове които се появяват от началото на април до края на юни.
Наричано брадавично цвете и жълтениче, то е споменавано като лечебно растение още през 372 г. пр.н.е. от Теофраст, който го е използвал при различни заболявания.
В зависимост от развитието си, различните части на растението съдържат определено количество токсични алкалоиди, което е предпоставка за отравяне при употребата му вътрешно, за лечебни цели. Най-ценното в змийското мляко е жълтооранжевият му сок, който се съдържа повече в корена, и по-малко – в стъблата и листата. Използва се доста успешно външно, като народно средство при брадавици и екземи.

Снимка: Ботаническа градина - БалчикВземи линк:

Коментирайте и Вие