Вторник, 16- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Балчиклии плашат с протест ако им се отнеме свободния достъп до Ботаническата градина

Балчиклии плашат с протест ако им се отнеме свободния достъп до Ботаническата градина


 

"Ако влезе в сила решението на Комисията за защита от дискриминация, с което се отменя безплатното влизане в Ботаническа градина – Балчик, за местните жители, – ще призова балчиклии отново към гражданско неподчинение, протести и блокиране входовете на комплекса. " Това заяви председателят на Общински съвет Виктор Лучиянов, който преди повече от две години бе начело на общото недоволство срещу отрязания свободен достъп. Комисията  е предписала на лидера на местния парламент да се въздържа за в бъдеще от актове, водещи до дискриминация. За осъществяване на дискриминация по признак „лично положение”, комисията глобява кмета Николай Ангелов с 250 лева парична санкция. Налага и на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев да отмени заповедта си за свободен достъп на местните до Ботаническата градина в Балчик, която е под шапката на Алма Матер.

Повод за решението са жалби на жители от други населени места от май 2012 -а. Тогава над 2000 души протестираха ежедневно в продължение на седмица, че им е отнето  правото да посещават безплатно бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.  До Министерски съвет бе внесена гражданска подписка, както и декларация на Общински съвет с искане комплексът да се предостави за стопанисване на Общината.  Балчишкият кмет е категоричен, че ще обжалва решението на КЗД в цялостния му вид.

В отговор на въпроса дали ще се преустанови свободният достъп, директорът на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев обяви, че от ректора на СУ е изпратено писмо до Община Балчик с предложение за сътрудничество в областта на образованието, опазването на околната среда, културния туризъм и паркоустрояването, което да даде възможност за комплексно използване на държавната и общинска публична собственост в обществен интерес.

БНР - Радио Варна

http://bnr.bnr.bg/varna/post/100483339/balchiklii-plashat-s-protest-ako-im-se-otneme-svobodnia-dostap-do-botanicheskata-gradina
Снимка: upload.wikimedia.org



Вземи линк:

Коментирайте и Вие