Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Бягство край северните черноморски вълни

Бягство край северните черноморски вълни


 

Времето напоследък става все по-морско. Все повече копнеем за водната му шир и очакваме нетърпеливо отпуска. Но с малко отделяне от рутината и навика да планираме можем да му се полюбуваме за кратко, а защо не и за по-дълго. Това ви предлагаме ние, от "Българският пътеводител" – да направим малко морско бягство до морето. Този път се прицелваме в Северното Черноморие – изпъстрено с изобилие от природни дадености и история. Земи, пропити със солта на морето и с останките на древните ни предци. Район, пазещ стотици ценни растения и животни. Това е най-краткото възможно описание на този богат район. Тук е загадъчният нос Калиакра, уникалното Дуранкулашко езеро, Шабленският фар – най-старият действащ на Балканите, Националният археологически резерват „Яйлата“, стотици пещери. 

В най-североизточната част на България се намира защитената местност с международно значение Дуранкулашкото езеро. Днес негови обитатели са много редки и застрашени птици, но преди хилядолетия то е било населявано от древните хора. От тяхното укрепено селище на Големия остров е останала селищна могила от 4600 – 4200 г. пр.н.е. - паметник на културата с национално значение. В скалния масив на 26 м навътре в острова е изсечен елинистичен пещерен храм на богинята Кибела. 
 
Снимка: Димитър РуйковВ миналото на територията на днешния град Шабла е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град. Според някои сведения фарът край града е най-старият в Европа, а около него има множество сондажи за нефт, от които тече топла и лековита минерална вода с високо съдържание на сяра. Наблизо е защитената местност „Шабленско езеро“. А недалеч е архитектурният резерват „Яйлата“. Той съхранява многобройни паметници от различни исторически епохи и уникални защитени растителни и животински видове.  Село Камен Бряг със скалистия си морски бряг всяка година привлича хиляди любители на рок и хипи-културата в България за отбелязване на празника Джулай морнинг. Още едно място, известно с природата и с археологическите си находки е залива Тауклиман, който има статут на резерват, с пещери, останаки от селища, крепости и лечебна сероводородна кал на дъното. Магичен и тайнствен в морето се врязва нос Калиакра - природен и археологически резерват. В морето около него все още могат да се наблюдават делфини.

Снимка: Георги ЙордановБалчик – един от най-древните европейски градове. Освен хилядолетна история, тук има уникална Ботаническа градина, част от архитектурно-парков комплекс „Балчишки дворец“ , построен за лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска, както и музеи.  Курортен комплекс „Албена“ някога бил наричан „Долината на пролетта“ от траките, а за римляните той бил „Гераниум“ – здраве. В близост е един от най-красивите резервати в България – „Балтата“. Друг морски курорт – „Златни пясъци“, си има природен парк, а Камчия освен курорт е и биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО. 

Морският бряг по най-северните части на Северното българско Черноморие е уникален с липсата на много хотели и заведения, с чистото море, девствени кътчета, широките плажни ивици, пещерите, чистият въздух. Всичко това прави тези места изключително подходящи за почивка и уединение с природата. Остава да изберете своя маршрут от множеството варианти и да му се отдадете напълно.  

Автор: Петя Георгиева Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“

https://www.actualno.com/travel/bjagstvo-kraj-severnite-chernomorski-vylni-news_544342.html
 
Снимка: www.brat-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие