Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Цонко Цонев: Подготвили сме много изненади за феновете на рок музиката

Цонко Цонев: Подготвили сме много изненади за феновете на рок музиката


 

Кметът на Каварна Цонко Цонев в интервю за Агенция „Фокус” за предстоящата година и изненадите на Каварна Рок Фест
Фокус: Г-н Цонев, като кмет на град Каварна какво ще направите, за да не изгубите туристите през предстоящия летен сезон , при очертаващата се криза от украински и руски туристи?
Цонко Цонев: Тази година ще правим това, което правихме и през предишните 11 години, а именно много фестивали, културни мероприятия, отделни концерти и различни инициативи, които правим през лятото. Смятам, че не може само да се разчита на пясъка, морето и на хубавото време в България. Хората искат удоволствия, развлечения и през тази година основен гвоздей в програмата на град Каварна ще бъде фестивалът „Каварна Рок Фест”, който ще се проведе на 26, 27 и 28 юни с участието на много големи групи като Twisted sister, Hammerfall, Unisonic, UFO и други, които тепърва предстои да обявим. На 1 юли отново ще посрещнем изгревът на слънцето с БТР и Джон Лоутън, в Камен бряг. На 14 и 15 август ще имаме фестивал на фойерверките, който ще бъде за трета поредна година с участието с Румънеца и Енчев и други звезди от поп музиката. През тази година ще има много повече фойерверки – 8 порции по 4 всяка вечер. Миденият и рибен фест ще бъде в началото на септември, така че ще си вървим по плана и графика, който през последните години сме си вървели. Това довежда хиляди хора в Каварна – по плажовете, в хотелите, в квартирите. Те идват, а след това остават доста повече време освен за тези мероприятия и това е начинът да се инициира интерес у хората, да почиват в нашата община.
Фокус: Какви традиционни събития ще се проведат тази година? Ще има ли нещо ново в програмата на Каварна?
Цонко Цонев: Традиционните ни събития са със започването на 8-ми март, който вече мина, светлият празник на по-добрата половина на човечеството. На този празник ни гостува Камен Донев с постановката си „Възгледите на един учител за народното творчество”. На 8-ми април Световният ден на ромите сме поканили Иво Папазов – Ибрямов и оркестър „Тракия”, които да радват жителите на кв. „Хаджи Димитър” известен повече като „Бевърли Хилс” в Каварна. Всяка година имаме традиция да обявяваме почетни роми, т.е. хора, които са известни в България – публични личности, които са идвали в квартала и които са направили нещо позитивно за неговото развитие и са го популяризирали. Тази година почетни роми ще бъдат журналистът Васил Иванов и актьорът Владислав Карамфилов (Влади Въргала). Почетни роми са били Любо Нейков, Красимир Радков, Христо Мутафчиев, Вили Вуцов, имаме и почетни ромки – Ернестина Шинова, Мартина Вачкова. Почетен доктор също сме имали д-р Здравко Георгиев. Ще продължим тази дългогодишна традиция и тази година се надяваме на едно приятно и весело изкарване на ромския празник с приятелите на Каварна. На 6 май – Денят на Каварна, ще имаме едно много запомнящо се мероприятие – една група, която ще обявим по-късно. Вече е договорена много голяма скандинавска метъл банда , която ще разтърси българските фенове, безплатно на центъра на Каварна на площад „Защитата на Каварна”. В средата на май, на 15-16 май фестивалът „България в сърцето” ще продължим отново с децата на България, които ще направят своето фолклорно шоу от Украйна, Молдова и Македония, ще ни изпълнят с български песни и танци. Този фестивал ще се проведе за 12 поредна година и е изключително интересен и много радващ. Тогава се надяваме да може да излъчим и новия филм за Васил Левски – безплатно за българчетата в чужбина и за децата, които искат да го гледат в киното „Петър Слабаков” в града. Ще продължим своята програма, която е много интересна и приятна през годините. Абитуриентите от Средно Общообразователно училище „Стефан Караджа” ще изпратим с много добри и известни български изпълнители.
Фокус: По какъв начин привличате толкова много почитатели на рок музиката и как успявате да задържите интереса им?
Цонко Цонев: С добри групи и добра селекция. Тази година е 10-та година на рок фестивала, нещо което в България се е задържа толкова години и успяло и заслужава адмирации и уважение. Наистина тази година ще бъде с много изненади за феновете, които се подготвят в момента. Като започнем от тениските и приключим със специални други атрибути, които ще бъдат показани за първи път в България на фестивал ще се случат в Каварна. Привличаме хората с хубава музика, добра атмосфера и с добрите предходни фестивали и традиция, която сме създали. Това е нещо много трудно в България, да успееш да създадеш традиция в нещо хубаво. Обикновено се създават традиции в нещо лошо, затова и фестивалът е като едно светло петънце в ежедневието ни. Хората го свързват с позитивни емоции и колите им сами идват в Каварна. Всички рокаджии, като се качат на колите и моторите си без да ги карат си знаят пътя и идват при нас.
Фокус: Има ли някоя група, която сте поканили да ви гостува и тя не е откликнала на поканата ви?
Цонко Цонев: Имало е групи, които сме искали да поканим, но не съвпадат дати, възможности. По-голямата част от групите, които сме канили са идвали и това си личи от списъка на групите, които са били през последните 10 години на фестивала – световноизвестни банди, които обикалят световните подиуми са любими на милиони фенове.
Фокус: Кой изпълнител или група бихте желали да поканите и все още не сте?
Цонко Цонев: Имам една група на сърцето AC/DC, което е много трудно, дори бих казал невъзможно. Те имат техните изисквания, но компенсирах това през 2009 година, когато организирах 3 влака от София до Белград. Те като не могат да дойдат, ние отидохме при тях и от там с автобус до стадион „Партизан” в Белград – там гледахме концерта. Изключително трудно е да дойдат в България, в Каварна – трудно е такава група, която шества по големите градове със стотици хиляди души по големите стадиони да дойде. Все пак успях да намеря някакъв начин да се докосна до тях с 3 000 българи.
Фокус: Има ли нещо ново, което се предвижда през тази година като 10-та година за рок фестивала?
Цонко Цонев: Като 10 година на фестивала ще има доста изненади за феновете. Искам да кажа, че не са обявени всички групи, но една от последните три групи ще бъде голямата изненада. Българските фенове ще бъдат приятно изненадани от групите, които ще ни гостуват.

http://www.focus-news.net/opinion/2015/03/15/32171/kmetat-na-kavarna-tsonko-tsonev-za-poredna-godina-sme-podgotvili-mnogo-iznenadi-za-fenovete-na-rok-muzikata.html
Снимка: www.travel-color.comВземи линк:

Коментирайте и Вие