Пон, 4- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена

Църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка и Елена

 

На днешната дата Българската православна църква почита светите равноапостоли Константин и Елена. Празникът се чества в памет на император Константин и неговата майка – царица Елена. Тя обикаля местата, където е живял Иисус Христос и построява няколко манастира. Синът й се родил през 274 г. и от малък показвал предпочитанията си към християнската вяра. Той отказвал да се отдава на земните блага и на езическите суеверия. Защитил римляните от тиранина Максенций с военен поход срещу насилническите му действия. След победата си Константин се провъзгласява за владетел на цялата западна половина от Римската империя. Издава Миланския едикт през 313 г. за официалното въвеждане на християнската религия във Византия като основна и единствена. Императорът се покръства в края на земния си път през 337 г.
Християнската столица - град Константинопол носи неговото име в продължение на 16 века. Там е мястото, където се намира църквата „Свети Апостоли”. В нея канонизираният за светец император е погребан в златен ковчег. Приживе искал да прослави дървото, на което бил разпнат Христос, но не дръзнал да го стори лично заради вражеската кръв, която пролял. Затова поверява мисията на майка си. Пратил я в Йерусалим и напътствана от Бога тя открила Живоносно дърво. Късче от него занесла като дар на своя син и владетел. По-късно той свикал Първия вселенски събор в Никея.

Според българските народни предания на този ден нестинарите играят върху огън и не се извършва никаква работа на полето, за да се предпази реколтата от градушки и гнева на светците. Няколко дни преди празника се събират пари за курбан на мегдана и се чистят изворите. Вечерта всички се събират около огъня и докато той тлее, за да образува нажежена жар слушат ритъма на тъпана. След като жаравата стане готова се разстила под формата на кръг и около него се нареждат хората. Онези, които дръзнат да стъпят върху живите въглени носят иконите на светците Константин и Елена, за да бъдат предпазени от болката. Ритуалът трае няколко минути и се смята, че докато траят нестинарите контактуват с умрелите или предсказват. Едва след танците се разсипва и курбанът.
 
Снимка: nahotel.netВземи линк:

Коментирайте и Вие