Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Да пазим Добруджа от съмнителни проекти

Да пазим Добруджа от съмнителни проекти


 

Г-н Василев, обявихте се за референдум за проучванията и добива на газ в Добруджанския въглищен басейн? Имате ли специални интереси в този регион?
- Аз съм добруджанец от Добрич и моят специален интерес не се различава от този на добруджанци и на всички българи - да имаме чиста земя и добър поминък. Когато говорим за проучвания и добив по неконвенционални технологии, всички трябва да сме много внимателни. Следя непрекъснато какво се случва с проекта „Вранино“, поведението на американската фирма „Парк Плейс Енержи Корп“ и българската администрация. В контакт съм с местните общности, споделям безпокойството им и подкрепям протестите им.
Оказва се, че общините в Добричка област нямат никаква информация за проекта. В нито една от тях не е правено обсъждане или допитване до хората. Основната ми тревога, както и на местните жители, е за земята. Пред мен те споделят, че земята е най-важното нещо за тях, както и за всички българи, защото говорим за житницата на България. Проектът „Вранино“ не може да съществува, без преди това да е подкрепен от допитване под формата на местен референдум.- Какъв според вас е проблемът „Вранино“?
- Проблемът е липсата на държавност, силни институции и стратегия - както енергийна, така и за развитието на Добруджа. Проблемът е липсата на достоверна информация за проекта, липсата на строги критерии при избора на инвеститор и високомерното отношение, което добруджанци получават от страна както на българската администрация, така и на компанията инвеститор. За мен и за партия „Република БГ“ всеки инвеститор е добре дошъл, стига да отговаря на три условия – на националния ни интерес, който се определя от общоприета национална стратегия, да предлага социално поносима цена, която включва ефективност на производството, работни места, както и да е в хармония с екосредата. В случая с проекта „Вранино“ нито едно от тези условия не е спазено или поне нямаме информация за това. Българските политици трябва да прекратят практиката си да работят зад гърба на хората, в името на които са избрани.

- Чуват се много гласове, че референдумът не е решение за проекти от такъв експертен характер? Какво е вашето мнение?
- Щом швейцарците могат да ходят на всеки три месеца и да гласуват на референдуми и допитвания от всякакъв характер, ние също можем. Мисля, че цяла Европа трябва да следва примера на Швейцария по отношение на пряката демокрация. Не е нужно и не се изисква от
хората да бъдат експерти нито по ядрена енергетика, нито по добива на въглищен газ, какъвто е случаят с „Вранино“, за да са в състояние да вземат решение по повод полезността на който и да било проект.
Впечатлението ми е, че в България и политиците, и администрацията, а често и инвеститорите, без разлика дали са наши, или чуждестранни, подценяват способността на българския народ да се произнася по решения, свързани с бъдещето му и с икономическите перспективи пред него. Задължение на държавната администрация и компаниите е да работят за информираността на хората. Целта на референдума е да даде отговор дали това, което компаниите предлагат и експертите обясняват подробно, е обществено приемливо. Ако хората са добре информирани, ще могат да изберат най-доброто решение за тях.

Източник: http://pressadaily.bg
Снимка: pressadaily.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие