Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Днес се навършват 140 години от рождението на Румънската кралица Мария Александра Виктория

Днес се навършват 140 години от рождението на Румънската кралица Мария Александра Виктория


 

Днес се навършват 140 години от рождението на Румънската кралица Мария Александра Виктория. Една млада шотландска едва 16 годишна принцеса, по силата на политически договорки, става съпруга на румънския престолонаследник. Неустно тя вече е кралица на кралство, което в бурните години в началото на миналия век е в ролята на окупатор на Балканския полуостров. Чувствителна и темпераментна, с интерес към музика, езда, писане и рисуване: „рисува цветя, пак цветя и само цветя в декоративен стил”, принудена да влезне в калъпа на очакванията и изискванията на румънския кралски двор.
„Не се влюбила в Балчик от пръв поглед” пише Лучиан Боя, „от втория обаче се влюбила натрапчиво и окончателно.” Вече не била млада и след войната била изградила себе си като силна личност с позиции. „Мария не обичала да губи” казват за нея историците и добавят, че притежавала „специална позиция на власт и влияние”.
Тези няколко щриха са важни във връзка със създаването на лятната резиденция край Балчик – най-южната точка на владяната от Румъния територия. По повод нейния рожден ден ще цитираме тук някои от изказванията й, свързани с мечтаните градини, с отношението й към цветята и към природата.
„Сред живописните планински картини на северна Шотландия... беше нашият приказен дом.” – разказва в спомените си кралицата, която от  детството си е запленена от градинското изкуство, залегнало дълбоко в английските традиции. „Прелиташ през няколко стъпала и спираш пред огромната оранжерия, изпълнена с папратови дървета и страстно червени цветя, които грееха като пурпурни звезди.”
„… В обширна градина, баща ни и всички наши чичовци и лели имали свое собствено кътче, което сами трябвало да оформят. Сигурно заради жизнерадостното им детско въображение в тези дълги, правоъгълни парцели заедно растяха зеленчуци и цветя.” и добавя „в татковата градинка открих за първи път високите лилиуми.”
„Великолепието на обширната гледка на морето или на планината не ми пречеха да долавям изяществото и на най-непрентенциозните цветя, поникнали в някой окоп, и да ги обичам”.

На днешния ден ви представихме малко от настроението на една кралица, моделирала „с камъни, земя, вода, дървета и цветя едно хармонично цяло”, която в личен контекст казва „никоя радост не може да бъде пълна, ако не е споделена”.
Вече 60 години паркът на Мария е надграден и превърнат в Ботаническа градина, място за широк обществен достъп – споделено с всички любители на растителното царство, отворен целогодишно.
 
Историческото ядро е с площ 64,5 дка и обхваща терен непосредствено до морския бряг на надморска височина с денивелация от 0 до 35 м. Характерно за комплекса е развитието му по протежение на морето в посока изток – запад. Градините са изпълнени в геометричен стил, като основен структурообразуващ елемент е релефа, който обуславя оформянето на отделните градини върху тераси. В някои участъци стръмният терен е наложил изграждането на множеството каменни зидове, измежду които минават алеи и сводове, подобни на тунели.
При създаването на Ботаническата градина през 1955 започва постепенно обогатяване на видовото разнообразие с пренасянето на първите растения от Ботаническата градина в София. Отначало с вечнозелени дървесни и храстови видове, които добавят колорит при всесезонното ползване на обекта.
През 2002 г. историческото ядро нормативно е утвърдено за паметник на градинското и парково изкуство. През 2005 г. 174 дка от територията на Ботаническата градина е обявена за Защитена местност по Закона за защитените територии. През същата година е изградена Адаптирана градина на площ от 7 дка за посещения от хора с физически увреждания, в специален кът незрящите могат да се докоснат до растителното разнообразие и да разберат повече за видовете, етикетирани на брайлово писмо. През 2012 г. отваря врати новоизградена оранжерия с площ от 800 кв.м, която представя най-голямата на Балканите и в Източна Европа постоянна експозиция от кактуси и сукуленти.
Ботаническата градина е дом на редки и защитени видове, вписани в Червената книга. Спасителен център по Вашингтонската конвенция CITES.
 
Тази година Ботаническа градина Балчик отпразнува 60 години от своето създаване. Чрез целенасочена работата по проучването и поддръжката, един интимен парк се рефункционализира и се превърна в градина със специално предназначение, отворена за широк обществен достъп целогодишно. Днес Ботаническата градина се разпростира на площ от 194 дка и е един от най-посещаваните туристически обекти по българското Черноморие, място за студентски практики и инициативи, образователни програми и социални дейности.
  
Снимка: www.ubg-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие