Четв, 29- ти Окт.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Добрич има нужда от „Неудобния град“

Добрич има нужда от „Неудобния град“


 

Общината, инвеститорите и Европейският съюз отпускат средства за ремонтиране и разкрасяване на българските градове, но все ще се намери някой, който да руши и цапа. Вандали чупят и драскат по пейките в парковете, трошат спирки, замърсяват с боклуците си улиците и площадите ни. Находчиви предприемачи успяха да накарат онези, които вредят на градовете да им помагат. Създадоха движението „Неудобният град“, което отучва гражданите от вредните навици да опропастяват материалната база в населените места, в които живеят. Никой не получава глоби, нито санкции. Доброволно престават да живеят като паразити и да пречат на миролюбивите си съграждани, които искат да се разхождат из по-добри и красиви градове.

Членовете на течението „Неудобният град“ нарастват бързо и вече има такива из много страни членки на Европейския съюз. Те не помагат само на мегаполиси, а обикалят и из по-малките и позабравени градчета. Слагат специални покрития по стълбовете, за да не могат да се лепят рекламни плакати и културни афиши, които загрозяват улиците. Инсталират „анти-пи-пи“ шипове, които бодат всеки посмял да уринира на обществени места. Последователите на „Неудобният град“ са изчислили, че ако отворът на кошчетата за отпадъци е под ръка на минувачите и се намира достатъчно ниско те ще ги използват по предназначение и няма да замърсяват околната среда.

Канадска компания наскоро се присъедини към платформата с предложението пред всеки офис на първите етажи от сградите да се поставят малки пирамиди и пушачите да не могат да се събират там, за да „облъчват“ онези, които се трудят вътре с цигарен дим. Същата компания разбра как да отвежда бездомниците към центровете за временно настаняване и да предотврати струпването им под мостове и в парковете. Просто инсталира каменно покритие, за да не могат клошарите да лягат, където сметнат за добре. Точно затова вече се правят и каменни пейки, които са прекалено ръбести, за да служат за легла на бездомниците. В момента поставят такива в Лондон.
Снимка: www.marica.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие