Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Доматено дърво - интригуващо предизвикателство от експозицията на Ботаническа градина-Балчик

Доматено дърво - интригуващо предизвикателство от експозицията на Ботаническа градина-Балчик


 

Доматеното дърво (Solanum betaceum Cav.) ,плододава само при създадени подходящи условия за развитие, близки до естествените.

Няма как човек да не забележи сред богатото разнообразие от тропически видове в закритата  зимна градина, на УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - БАЛЧИК  неголямо  дръвче с необикновенни, наподобяващи яйца червени плодове. Непосредствено в ляво от входа,  доматеното дърво (Solanum betaceum Cav.)  ще грабне вниманието ви със своите червено- оранжеви плодове, които понякога могат да бъдат и с деликатен рисунък от тъмни надлъжни ивици. Представлява ниско, вечнозелено, едва  двуметрово чадърообразно дърво, произхождащо от Перу и Колумбия. Принадлежи към същото ботаническо семейство като доматите и картофите – Solanaceae. Цветовете му ухаят много приятно, подобно на цветовете на лимона, а същевременно  приличат на цветовете на картофа. Единствено вкусът на дървесният домат е по-деликатен, сладък и не прилича на вкуса на зеленчук. Напомня донякъде вкуса на касис.

Използва се като десертен плод и за направата на плодово зеленчукови салати. Като типично субтропично растение  трудно понася температури под  10 градуса, и липсата на достатъчно количество  светлина. Отглежда се в субтропичните райони на целия свят, но единствената страна в която има стопанско значение и се култивира в по-широк мащаб, е Нова Зеландия.                                                                                 

С наближаващите коледни и новогодишни празници зреещите плодове на екзотичното растение ни отнасят в магията на тропическото растително царство.

Снимка: www.ubg-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие