Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
ДЪРВОТО НА ЮДА В БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – БАЛЧИК

ДЪРВОТО НА ЮДА В БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – БАЛЧИК


 

Вече няколко дни в БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА можем да наблюдаваме започналия цъфтеж на така нареченото "ДЪРВО НА ЮДА". Като биологичен тип представлява дърво или храст от сем. Fabaceae (Бобови). Разпространено е в Южна Европа, Северна Америка, и Югоизточна Азия. Цъфти в лилаво-розови цветове, разположени в снопчета.
Според историческите извори това е дървото, на което Юда Искариотски се е обесил след предателството на Христос. Смята се че цветовете и шушулките, висящи от стъблото, изобразяват този акт. В някой части на Европа от венчелистчетата му се прави салата, а някъде се използват и в текстилната индустрия за багрила.
В специализираната литература "Дървото на Юда" е популярно като „церцис”. Характерно е със свойството „каулифлория” което буквално означава „стволоцветие”. Особенното при него е, че цветовете не се появяват в краищата на леторастите, а направо от стъблото или клоните на дървото. Съществуват различни теории относно появата на каулифлорията в еволюционен план. Една от тях е че по този начин растенията пестят енергия при узряването на плодовете, тъй като хранителните вещества вместо да преминават през сложна система от леторасти, просто преминават през кората на стъблото направо към плода.
В България растението е естествено разпространено в следните флористични райони: Черноморско крайбрежие, Североизточна България и Стара Планина (източна).
Снимка: upload.wikimedia.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие