Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Газопроводът Добрич - Силистра ще бъде завършен до месец

Газопроводът Добрич - Силистра ще бъде завършен до месец


 

Газопроводът Добрич - Силистра, чието изграждане започна през 2013 г., ще бъде финализиран следващия месец. Тогава проектът ще получи Акт 16. Tова заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов по време на общественото обсъждане на 10-годишния план за развитие на мрежата на компанията, което се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На практика това е първият проект за нов газопровод, който ще бъде завършен от "Булгартрансгаз" в последните години.

Планът на газовото дружество предвижда както проекти за разширяване на националната газопреносна система, така и модернизация на компресорните станции за транзит на природен газ през страната. Изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни и превръщането на страната ни в газов хъб също са сред приоритетните проекти. "Планът на "Булгартрансгаз" предвижда газовата инфраструктура да бъде развита така, че България да бъде трудно заобиколима", коментира изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов.

Планът на газовото дружество предвижда в следващите 10 години да бъдат осъществявани проекти общо за 1.237 млрд. лв. Дейностите, за които е взето окончателно инвестиционно решение и трябва да бъдат изпълнени до 2017 г., са за 344.512 млн. лв., а тези, които са задължителни за компанията, са за 257 млн. лв.

В средата на октомври регулаторът ще проведе и закрито заседание, на което планът трябва да бъде одобрен, за да стане официален документ.

Новите газопроводи

Газопроводът до Силистра е с дължина 80 км и ще има капацитет за пренос на 100 хил. куб. метра на час. Благодарение на него ще могат да бъдат газифицирани всички общини по трасето, като от услугата ще могат да се възползват както битовите, така и индустриалните потребители. Газопроводът трябваше да бъде завършен още през 2013 г., но поради финансови и технически спорове с изпълнителя - италианската фирма
"С.А.Л.П." АД, работата по него беше замразена. Проектът стартира отново през април тази година.

Плановете на "Булгартрансгаз" предвиждат и други проекти за разширение на националната газопреносна мрежа, за които е спечелено европейско финансиране. Това са изграждането на газово отклонение Разлог - Банско, газопровод до Свищов както и до Панагюрище и Пирдоп, където се намират основните добивни предприятия в България като "Асарел Медет", "Аурубис България", "Елаците–мед" и други. Според плана на газовото дружество тези проекти трябва да бъдат завършени до 2017 г.

Вървят и дейностите по модернизация на компресорните станции, така че транзитът към съседните държави и най-вече Турция да бъде подсигурен. Важен проект е и изграждането на лупинг (паралелна тръба на основния газопровод) към Турция, който да позволи транспортирането на по-големи количества природен газ към южната ни съседка. Според Гегов в момента Турция изпитва сериозен недостиг на природен газ, след като в края на август доставките от Азербайджан бяха спрени заради взрива на газопровода "Шах Дениз". Друга причина е, че руският "Син поток" е натоварен на 100%, посочи Гегов.
Поради тази причина в момента транзитът на газ за Турция през България е на максимални нива и това ще продължи дълго, допълни той. В тази връзка той добави, че от "Газпром" вече са поставили въпроса за удължаването на договора за пренос на газ през България от 2030 г. до 2050 г.

Приоритетните проекти

Изграждането на газов хъб край Варна, който включва и газопровод до Оряхово, откъдето природният газ да достига до пазарите на Централа Европа, е приоритетен проект, посочи Гегов. По думите му той ще бъде изграден със сигурност, ако в разработвания от Total блок "Хан Аспарух" бъде открит природен газ. Други източници на доставка за хъба могат да дойдат както от румънското находище в Черно море, така и от LNG терминалите в Гърция и Турция. Според Гегов Гърция обмисля изграждането на нов терминал за втечнен газ, който ще бъде разположен до Александруполис или Кавала.

По отношение на вертикалния газопровод Еаstring, който трябва да преминава през Словакия, Унгария, Румъния и България, достигайки до турската граница, Гегов посочи, че вече е обсъдено с партньорите всички без Унгария да имат равен дял в проекта. По думите му става въпрос за изцяло нова инфраструктура, което означава, че само на българска територия инвестицията ще е 700 млн. евро.

каре
Консултант за сръбската връзка

Министерството на енергетиката сключи договор с "Контрол инженеринг" АД за проектиране, авторски надзор и консултантски дейности по проекта за изграждане на газовата връзка между Българияи Сърбия. Договорът е на стойност 174 800 лв. и предвижда консултантът да упражнява строителен надзор на изграждането на интерконектора в българския участък, както и да извършва оценка за съответствие на техническия и работния проект със заложените параметри.
Дължината в българския участък на газопровода България - Сърбия е 61.6 км, а годишният му капацитет е проектиран за пренос на около 3.5 млрд. куб. метра природен газ. Проектът се финансира с 49 млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност".


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/09/14/2609720_gazoprovodut_dobrich_-_silistra_shte_bude_zavurshen_do/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие