Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Грос майстор Момчил Николов спечели първия турнир „Виваком Опън“

Грос майстор Момчил Николов спечели първия турнир „Виваком Опън“


 

Грос майстор Момчил Николов спечели първия турнир „Виваком Опън“ 2015 г., който се проведе в шахматна академия „Анатолий Карпов“ във ваканционно селище Албена. Добричлията зае първото място с актив от 7 точки, но и по-добър втори турнирен показател от втория ММ Ивайло Енчев, завършил със същия брой точки. Трети с 6,5 точки се класира ММ Радослав Димитров. 
В главното класиране следват 4 шахматисти с по 6 точки.
Специални награди получиха шахматистите съгласно определените в регламента условия.
Най-добре представила се жена е представителката на Турция ММ жени Каяала Исгандарова с 5,5 т. (10-то място в генералното класиране). Втора е Цвета Галунова с 4 т. (23-то място).
Владимир Сергеев Петров е първи за младежи до 16 години с 5,5 т. (9-то място).
Най-челно класираните от категорията „състезатели с рейтинг от 2000 до 2250 са състезателите с по 5,5 т. Каяала Исгандарова с 5,5 т. (10-то място) и Мадалин Андронеску от Румъния (11-то място).
Лъчезар Йорданов с 5 т. е първи от шахматистите с индивидуален рейтинг до 1999 (13-то място).
Общо 24 шахматисти си поделиха наградния фонд от 6000 евро. 
Турнирът се проведе в изключително приятна атмосфера. 
Удоволствието от шахматната надпревара беше съпроводено освен от топлите слънчеви дни на отиващото се лято и на прекрасните условия за игра, осигурени от организаторите - отдел „Спорт“ на „Албена“ АД и Българска федерация по шахмат, както и на осигурения от „Виваком“ награден фонд от 6 000 Евро за 24-те награди. 
Краткият коментар на участници и организатори беше „истински шахматен празник“!
На официалното закриване беше съобщено намерението на организаторите от отдел спорт за превръщането на турнира „Виваком опен“ за традиционен.
Определени са и датите за V-тия Международен шахматен фестивал в Албена, част от Българско шахматно лято 2016 г. – 18-26 юни 2016 г. 
След официалното закриване на турнира „Виваком Опен 2015“ шахматните битки продължиха с държавните индивидуални първенства по блиц за 2015 г.
ММ Ивайло Енчев от ШК „Абритус“ - Разград спечели шампионата с най-бързата шахматна контрола еднолично, с резултат 8,5 т. от 9 възможни.
Второ – пето място разделиха състезателите завършили с резултат 8 т.
Сребърният медал получи ГМ Момчил Николов, ШК „Абритус“ - Разград. Трети е Павел Янев от ШК „Каиса“ - Варна.
Допълнителният показател подреди на четвърто място ММ Радослав Димитров, а на пето – ГМ Владимир Петков.
В шампионата по блиц за мъже участваха 36 шахматисти.
При жените участваха 7 шахматистки.
С резултат 6 от 6 възможни Стефи Бедникова от ШК „Капабланка 97“ - Дупница спечели шампионската титла по блиц за 2015 г. Втора е Светла Йорданова от ШК „Етър“ – Велико Търново с 5 т. Трета е Йоана Атанасова с 4 т. от ШК „Одесос“ – Варна.
Снимка: Albena Resort, BulgariaВземи линк:

Коментирайте и Вие