Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Хаос на нос Калиакра

Хаос на нос Калиакра


 

В момента нос Калиакра е разграден двор, алармираха пред Агенция „Монитор” читатели. Няма бариера, няма пропускателен режим, няма и входна такса. Последното е единственото положително за туристите, които могат да разгледат носа безплатно. Иначе на паркинга е ад, твърдят източници на медията от Добрич, които се разходили до крепостта през миналия уикенд. Имаше автомобили и с варненска и шуменска регистрация, имаше и много румънски коли. Някои паркират като „каруцари”, други влизат направо с колите си вътре и създават предпоставки за произшествия. Няма никакъв контрол. Все още няма и магазинчета за сувенири, напитки и сладолед.

Всяка година бариерата се поставя на 1 април. Тогава заработват и магазините за сувенири. Както „Монитор” предупреди в края на февруари, има опасност този сезон да е тотален провал за над 30 семейства от Каварна и село Българево, които разчитат, както досега, на доходи от търговията с туристите, посещаващи Калиакра.
„В момента не само че нос Калиакра е блокиран, но и общината губи пари, като не събира входна такса. Миналата година в бюджета влязоха 325 000 лв. приходи от Яйлата и от Калиакра, като само от Калиакра сумата бе 302 000 лв. 125 000 лв. от тях отидоха за издръжка на музея. В момента музеят е без бюджет, оправя се само с държавната субсидия,” обясни екскметът на Каварна Цонко Цонев.
Все още не е ясно дали туристите ще плащат входна такса и от кога и дали ще си купуват сувенири от Калиакра и от кога. Припомням, че в края на сезон 2015 РДНСК се произнесе, че магазините на нос Калиакра са незаконно построени и подлежат на събаряне. Търговците твърдят, че имали разрешение от кметицата на Каварна Нина Ставрева да продават в същите бараки в продължение на 3 месеца – април, май и юни. Било изпратено писмо до трите министерства, които имат касателство с казуса – МРРБ, МОСВ и МК. Чака се отговор, а април вече настъпи и всички чакат. Не е ясно и какво ще се случва в разгара на сезона през юли и август, след като разрешителното от Ставрева изтече в края на юни.
Идеята за построяване на еднотипни павилиони за сувенири на самия паркинг едва ли ще се случи този сезон. Първо, не е ясно кой ще ги строи – самите търговци или община Каварна. Второ, към момента никой няма никаква готовност за това. Просто няма изготвен проект, а това ще отнеме време и едва ли ще се случи този сезон.
Общинският съвет на Каварна гласува единодушно, с изключение на Цонко Цонев, поставянето на две бариери на нос Калиакра, като за целта задели цели 115 000 лв. „Това е абсурд, при условие че една такава бариера е не повече от 5 000 лв. Намерението е едната бариера да бъде поставена на съществувалия през годините пропускателен пункт, а втората да бъде след паркинга на носа. Не е ясно как и кога това ще се осъществи, след като на въпросните места няма инфраструктура и електрозахранване, а освен това резерват Калиакра е държавна собственост. Нос Калиакра е природен парк и попада в границите на НАТУРА 2000, а е и археологически резерват и собственик му са две министерства – на околната среда и водите и на културата. Собственост на носа има и военното министерство. За да бъдат поставени съоръженията, общината ще трябва да иска разрешителни от всички министерства”, коментира в края на февруари пред „Монитор” Цонко Цонев.

Бариери няма на Калиакра, няма и контрол. Със затопляне на времето и предвид наближаващите Великденски и Майски празници, районът се посещава от туристи от цялата страна. През лятото пък туроператорите от цялото Черноморие водят летовници с големи автобуси до нос Калиакра и близките исторически и природни забележителности.

http://www.monitor.bg/a/view/10504-%D0%A5%D0%B0%D0%BE%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0/
Снимка: i.id24.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие