Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Каварна отбелязва 137 години от освобождението на града от османско владичество

Каварна отбелязва 137 години от освобождението на града от османско владичество


 

С общоградско поклонение каварненци отбелязаха 137-годишнината от освобождението на града от османско робство. Пред паметника „Защитата на Каварна” кметът на общината Цонко Цонев и заместник-кметът Галя Иванова поднесоха венец от името на общинска администрация. Венци и цветя пред мемориала бяха положени от Общински съвет Каварна, Исторически музей, детски градини, деца и граждани. Всички почетоха освободителите с минута мълчание.
Паметната за града ни дата е 4 февруари 1978 година, когато свободата идва с войниците на Първа донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай Янов.
Историческата памет сочи, че ги посрещат малкото останали живи каварненци, защото година преди това градът е напълно опожарен и почти разрушен, тъй като населението е дръзнало да се вдигне на самозащита срещу върлуващите в района черкези и башибозуци.
Веднага след пристигането си в Каварна освободителите устройват накрая на града военно-полева болница за ранените в боевете кавалеристи. Много от тях почиват от раните си и са погребани в братска могила

Снимка: www.kavarna.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие