Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Каварненци почетоха паметта на Апостола на свободата

Каварненци почетоха паметта на Апостола на свободата


 

Днес в Каварна бяха отбелязани 142 години от обесването на Васил Левски. Възпоменанието се състоя в градския парк пред паметника на Апостола.
Ученици от СОУ „Стефан Караджа“ подготвиха програма в памет на националния герой Васил Левски.
Венци бяха поднесени пред мемориала от кмета на община Каварна, председателя на Общински съвет, Исторически музей, културни институции, детски градини и училища, политически партии. Каварненската общественост също се включи в ритуала по поднасянето на цветя и венци пред паметника на Дякона.
Каварненци се поклониха пред гибелта на Апостола, като всички присъстващи сведоха глава за почит пред делото му.
Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е български национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание (1876).

Снимка: www.kavarna.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие