Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Кметът Цонко Цонев в подкрепа на проекта "България на длан"

Кметът Цонко Цонев в подкрепа на проекта "България на длан"


 

На специална пресконференция днес сдружение „България на длан“ представи първия за България образователен-културно исторически парк „България на длан 2” – макети на открито, който ще бъде изграден край Правец.
В подкрепа на инициативата да се изгради паркът е организиран инициативен комитет, чиито основатели са режисьорът Съни Сънински и Стефани Рачева. Сред членовете на комитета е и кметът на община Каварна Цонко Цонев, който е един от първите кметове подкрепил инициативата „България на длан”.
Днес на пресконференцията стана ясно, че идеята е да бъдат изградени 130 макета на емблематични сгради и паметници, които да бъдат изложени в парк на открито в района на община Правец. Предвижда се той да бъде открит най-рано през 2019 г., а необходимите средства за изграждането му са  1,750 млн. евро. Идеята на проекта е да се популяризира  българското културно наследство сред максимално широка национална и международна публика.
Проектът "България на длан" представя над 30 макета на триизмерни мини копия на най-известните културно-исторически сгради и паметници в България. Експозицията обикаля по света от 10 годни, а сред макетите са нос Калиакра, Рилски манастир, Храм-паметник „Свети Александър Невски“, Паметника на свободата на връх „Шипка“ и др.
Снимка: www.kavarna.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие