Вторник, 21- ви Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Лукойл излиза от възобновяеми енергийни проекти в България

Лукойл излиза от възобновяеми енергийни проекти в България


 

Вторият по големина производител на петрол в Русия – Лукойл, и италианската компания ERG Renew прекратяват дейността на съвместното си предприятие в сектора на възобновяема енергия в България и Румъния, съобщават от енергийния гигант.

Лукойл и ERG Renew подписаха днес споразумение да спрат дейността на джойнт венчъра LUKERG Renew, основан през 2011 г. с цел да привлича инвестиции в сектора на възобновяемите енергийни източници в двете държави.

Двете компании разделят активите, които бяха под шапката на джойнт венчъра. Ройтерс отбелязва, че това се случва в края на тригодишен период на силен растеж.

По силата на споразумението ERG Renew ще оперира българските паркове в Черга (40 MW) и Храброво (14 MW) и румънският вятърен парк в Гебелейзис (70 MW), като общата мощност на парковете се равнява на 124 MW.

От своя страна Лукойл ще притежава единствено парка в Тополог, Румъния, с мощност от 84 MW.

Това ще позволи на ERG Renew да увеличи обема на инсталираната мощност с още 20 MW в сравнение с обема, падал й се в съвместното предприятие, a именно – 104 MW, добавя Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на ERG Group Лука Бетонте коментира, че сделката е благоприятна за неговата компания, тъй като ще й позволи да разшири своето присъствие на пазара на вятърна енергия в Източна Европа с висококачествени активи. Той очаква това да доведе до подобряване на оперативната дейност в близко бъдеще, става ясно от съобщение на компанията, изпратено до фондовата борса в Италия.

Споразумението и разделянето на активите трябва да приключи до края на 2015 г.

Преди две години LUKERG Renew купи вятърния парк в Храброво, област Добрич, от датското дружество Vestas за 17,6 млн. евро.

В сряда главният изпълнителен директор на Лукойл Вагит Алекперов заяви, че за 2015 г. компанията ще извърши инвестиции само за 12,5 млрд. долара при 15 млрд. долара през 2014 г.

Алекперов очаква Лукойл да спечели с 2 млрд. долара повече спрямо печалбата от 15,6 млрд. долара, реализирана миналата година. Тя бе по-малка спрямо спечелените 16,7 млрд. долара през 2013 г., информира Ройтерс.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lukoil-izliza-ot-vyzobnoviaemi-energiini-proekti-v-bylgariia-197423/
Снимка: images.webcafe.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие