Вторник, 5- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Морската подготовка и експериментални стрелби на ВВС от летище Балчик

Морската подготовка и експериментални стрелби на ВВС от летище Балчик


 


списание „Клуб КРИЛЕ”, Николай Димов

На 4 и 5 юни екип на списание „Клуб КРИЛЕ”, както и други медии и авиационни фотографи, бяха преки свидетели на активната дейност на част от родните ВВС, действащи от летище Балчик.
Всъщност от това чудесно и стратегическо разположено българско летище се действаще едновременно на няколко фронта – морската подготовка на летците от Безмер, Долна Митрополия и Крумово, допускане на младите летци от групата за интензивна подготовка до първи самостоятелни полети над море и експериментални стрелби по морски мишени от екипажи на Су-25 и Ми-17. След интензивните полети и стрелби на 4 юни на кратка, но вълнуваща церемония, бяха връчени нагръдните знаци „Военен пилот – Втори клас” на младите ни многоцелеви пилоти.
На всички поканени медии направиха впечатление отличната организация от страна на командването на ВВС и ентусиазма и авиационния дух, които царяха на летище Балчик. Защото, както заяви командирът на ВВС генерал-лейтенант Румен Радев пред личния състав по време на връчването на нагръдните знаци, летище Балчик не е само бетон, а място, където хиляди български летци, техници и специалисти са оставили нещо от себе си през годините на интензивна летелна дейност, целяща укрепване на бойната авиация за осигуряване надеждна охрана на българското небе.
И сега, когато нашите Военновъздушни сили изживяват едни от най-трудните моменти във вековната си история, когато на риск за оцеляване е поставена изтребителната ни авиация (положение, до което се е стигна най-вече ‘благодарение’ на безотговорното отношение на политиците), се вижда колко ефективно се ползва наличната изправна авиационна техника. Основната цел е създаване, поддържане и надграждане на способности, както и запазване на приемствеността между поколенията. Особено успешна е новата методика за подготовка на младите летци, на които след края на курса ще им са необходими само около 25 летателни часа, за да се приучат и да бъдат допуснати до бойно дежурство на МиГ-29. При стария начин на обучение са били необходими 300 часа!

През следващите месеци за осигуряване на летателна дейност и носенето на бойното дежурство в рамките на Единната система за ПВО на НАТО ще се разчита единствено на инженерно-техническия състав (ИТС) на ВВС, който по инициатива и отговорност на командването на ВВС ще удължи ресурса на част от МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. И това не влиза в преките задължения на този състав. ВВС отговарят за подготовка на летци и за генериране на способности. За ресурса отговарят структури от МО, подчинени на министър Ненчев. И тези неща трябва да си дойдат на мястото. В противен случай ние трябва да разчитаме на съюзниците от НАТО, но ще загубим най-важното, което притежаваме – летателен и ИТС, а така също и национално самочувствие.

http://pan.bg/view_article-58-30546-Ot-mqstoto-na-sybitieto-Morskata-podgotovka-i-eksperimentalni-strelbi-na-VVS-ot-letishte-Balchik-%E2%80%93-1.html
Снимка: pan.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие