Четв, 21- ви Ноември
ГОРЕЩИ НОВИНИ
МВР издаде наръчник за безопасен 8 декември

МВР издаде наръчник за безопасен 8 декември


 

Полицията е съставила правилник с 8 точки за по-безопасен студентски празник. Препоръките вече са разпратени до областните дирекции на МВР. Това съобщиха от Министерство на вътрешните работи. Органите на реда ще се информират за местата и часовете на купоните, за да подсигурят превенция от злополуки и обществено спокойствие.

Засилено полицейско присъствие ще има по основната пътна мрежа и около курортните селища в страната. Мярката се предприема за улеснение на движението. Блюстители на реда ще бдят на пост и около заведенията, които ще се напълнят с бъдещи висшисти още на 7-ми декември.

На срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за охрана са съставени и обсъдени мерките за осигуряване на безопасен студентски празник. Полицията обещава да бъде бдителна и да засили режима си на работа в един от най-пиковите дни от годината. Според органите на реда най-рисковите фактори на пътя са превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол. Осемте съвета от полицията към студентите са:

1. Ако мястото на празнуване е в града, в който живеете и учите, е по-добре да не шофирате, за да избегнете притеснения и евентуални рискове.

2. Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние, преценете дали опитът ви като шофьор е достатъчен. Не забравяйте риска от зимни изненади - снеговалеж, поледица и др. Автомобилът трябва да е напълно подготвен със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Осигурете вериги за сняг, лопата, буксирно въже.

3. Ако приятелите, които возите, започнат да се черпят по време на пътуването, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол.

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете приятели си да се съобразяват с това.

5. При пътуване в група с други автомобили не се поддавайте да ви въвлекат в състезание или рисково изпреварване. Ако шофьорът управлява рисково – превишава скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.

6. По пътя към мястото на празника и обратно най-сигурно е да шофира най-опитният водач от компанията. Трябва да се отчита също, че управлението на чужд автомобил е свързано с рискове и това налага шофьорът предварително да привикне с него.

7. Преди празничната нощ е добре да определите кой ще шофира по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците, за да е бодър на следващия ден. Не допускайте той да седне зад волана, ако не е напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Не омаловажавайте въздействието на т. нар. “махмурлук”, защото в това състояние се допускат фатални грешки зад волана. Ако все пак решите да потеглите, шофьорът да управлява с намалена скорост, на по-голяма дистанция и да не предприема рискови изпреварвания. Ако настъпи сънливост, не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Дори само 20 минути сън ще се отразят положително на водача.

8. Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не ви се иска да закъснявате.
 
Снимка: www.grupo.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие