Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
На 29 и 30 август ще се проведе Добруджански фолклорен събор „Богородица“

На 29 и 30 август ще се проведе Добруджански фолклорен събор „Богородица“


 

Традиционният Добруджански фолклорен събор „Богородица” ще се проведе на 29 и 30 август в Генерал Тошево. За поредна година фестивалът ще събере на една сцена групи и индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България, които ще представят песни, танци и народни обичаи, характерни за Добруджанската фолклорна област.
Над 70 са записаните за участие самодейни и читалищни състави в XVII-то издание на проявата, като сред тях най-малкият участник е само на 2 години. Акцент в ежегодният събор ще бъдат концертите, които ще изнесат гостуващите международни състави от Украйна, Молдова и Румъния.
Организатори на Добруджански фолклорен събор „Богородица” са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941”. Целите на двудневният ежегоден празник са: опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа; създаване мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности; стимулиране интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество. Съборът няма конкурсен характер. На участниците се връчват грамоти и сувенири, тематично свързани с празника.
През годините събитието се утвърди като най-мащабното фолклорно мероприятие в общината и с основание бе включено в Националния културен календар.
В рамките на двата празнични дни Общинска администрация Генерал Тошево ще посрещне гостуващи делегации от гр. Болград, Република Украйна и гр. Тараклия, Република Молдова. В изпълнение на договорите за международно сътрудничество с тях, Община Генерал Тошево е организирала посещения в няколко села, където съставите, придружаващи официалните делегации, ще изнесат танцово-музикални програми.
Началото на Добруджански фолклорен събор „Богородица” ще бъде дадено в 10. 00 на 29 август (събота) в Лятното кино на града.
Заповядайте!
Снимка: toshevo.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие