Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
НА УЧЕНИЕ: НАТО В РОЛЯТА НА РУСИЯ ЩЕ "АТАКУВА" БАЛЧИК

НА УЧЕНИЕ: НАТО В РОЛЯТА НА РУСИЯ ЩЕ "АТАКУВА" БАЛЧИК


 

Днес започва най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война. 
Друг е въпросът дали такива учения не се провеждаха многократно и с доста по-голям обхват по време на членството ни във Варшавския договор. 
Според добре запознати източници започващото от 21 август учение ще симулира атака на вражеска държава (в контекста на хибридната война, разбирайки Русия) над град Балчик в България. 
В сценария - ролята на вражеската държава влизат няколко страни от НАТО, а други пък ще "отбраняват" черноморския ни град. 

Целта на учението „Swift Response – 2015“, което е водено от САЩ, е да се интегрират силите с висока готовност на отделните членове на НАТО, така че те да могат да оперират като една и да могат да реагират ефективно на промените в сигурността по цялата територия на Алианса. То ще подпомогне новите сили, създадени от НАТО, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) – Сили с много висока степен на готовност. Тяхната задача е да гарантират на Алианса възможността да реагира на промени в сигурността във всяка своя част в рамките на 48 часа. 

Най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война ще се проведе между 20 август и 13 септември. В него, едновременно в Германия, Румъния, България и Италия, ще се тренира въздушнодесантна операция. На 21 и 24 август в България, в регионите около Тенево и Балчик, ще бъде симулиран въздушен десант с парашутисти и спускане на техника от въздуха. В учението ще участват сили и на други страни-членки на НАТО – Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна ще участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили. 

Във връзка с провеждащото се военно учение “Swift Response – 2015”, на 24 август 2015 г. ще бъде създадена временна организация на движението по главен път I-9, съобщиха от ОД на МВР - Добрич. 
За времето от 20:00 часа до 22:00 часа на 24 август ще бъде затворен за движение участъка от кръговото кръстовище на град Балчик до разклона за с. Топола по главен път I-9. Обходен маршрут за МПС с тегло до 3,5 тона е крайбрежен път град Балчик – местност Тузлата – с. Топола. Тежкотоварните автомобили ще бъдат отбивани в град Балчик и град Каварна на удобни и осветени места. Всички постъпи към главен път I-9 от километър 61+300 до 50+400 ще бъдат затворени. 

В същото време в четвъртък следобед ниско над Варна премина американски боен хеликоптер, най-вероятно Sikorsky UH-60 Black Hawk, който се присъедини към учението.

http://pan.bg/view_article-58-32081-NA-UChENIE-NATO-V-ROLQTA-NA-RUSIQ-ShtE-ATAKUVA-BALChIK-SNIMKI-AMERIKANSKI-BOEN-HELIKOPTER-NAD-VARNA.html
Снимка: pan.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие