Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Над 500 хористи от България и чужбина откриват „Черноморски звуци” довечера

Над 500 хористи от България и чужбина откриват „Черноморски звуци” довечера


 

Днес стартира Международният хоров фестивал "Черноморски звуци“ в Балчик Той ще продължи до 8 юни и тазгодишното му издание се посвещава на 100-годишнината от създаването на балчишкия смесен хор "Черноморски звуци“, както и на 80 години от рождението на композитора проф. Иван Спасов. Съставите се посрещат днес на площад „21 септември" с тържествена церемония за „добре дошли”. Те минават с демонстративно дефиле до Морска гара.
 
Над 500 хористи от 19 състава от България, Гърция, Румъния, Турция, Италия, Германия, Франция и Дания ще открият официално престижното събитие тази вечер от 20:30 часа. За 4 юли е определено не само откриването на фестивала, но и първата фестивална вечер. Тя ще се състои в Дворец - Сцена "Нимфеум" /при неблагоприятни метеорологични условия - НЧ "Паисий Хилендарски-1870"/. В рамките на форума освен репетиции и концерти ще има и няколко уъркшопа. Заниманията по тях започват от утре. Във втория фестивален ден са организирани и разходки до Исторически музей и Етнографска къща. Известният композитор Амброш Чопи ще ръководи единият от тях, посветен на съвременната словенска музика.

Програмата е богата и включва редица екскурзии за участниците до природните, културните и историческите забележителности на Балчик, Варна, Добрич и нос Калиакра. За последния ден е запазена най-хубавата част от фестивала - Церемонията по закриването, на която ще се раздадат наградите, както и гала концерт. На него всички заедно ще изпълняват песните от хоровите работилници.
Снимка: www.balchikchoir.comВземи линк:

Коментирайте и Вие