Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Нов курорт за скандинавски туристи до Каварна за 40 млн. лв.

Нов курорт за скандинавски туристи до Каварна за 40 млн. лв.


 

Една от най-големите инвестиции в морския туризъм в България след кризата е завършена и започва да посреща скандинавски туристи: Thomas Cook Scandinavia и "Албена" инвестираха над 40 млн. лв. в изцяло нов курортен комплекс с 260 апартамента и студиа във ваканционното селище "Бялата лагуна" до Каварна.

Проектът е интересен по две причини. Първо, беше замразен покрай световната криза, но тъй като не се намери купувач, "Албена" със собствени средства и чужд партньор все пак се реши да инвестира. А привличането на туристи от платежоспособния Скандинавски регион при спадащ руски и стагнирал немски пазар е силна алтернатива за курорта.

Другият завършен голям морски проект за около 100 млн. лв. през тази година е на най-големия хотел по Черноморието за последните години - RIU Helios Paradise, който е между Слънчев бряг и Свети Влас. Инвеститор в проекта е дружеството "Тера тур сервиз", което се управлява от Васил Златев, баща на директора на "Лукойл България" Валентин Златев.

Партньорите

По-голямата част от средствата са на българското дружество, а участието на туроператорът е чрез кредит, който ще трябва да се върне в рамките на три години, съобщиха от "Албена". Това ще става с приходите от туристите, които ще осигури той, а те ще са от скандинавските държави. Очаква се през тази година да дойдат 7000 души, което ще увеличи и летния поток от пътници на варненското летище.

"Този тип сделки с кредит от туроператор беше доста популярен в годините след промените. Фактът, че отново се случват, говори за доверието на скандинавската компания в нас и особено в проекта", коментира пред "Капитал Daily" Маргита Тодорова, директор "Маркетинг и продажби" на "Албена".

Проектът в "Бялата лагуна" е втората инвестиция на Thomas Cook Scandinavia в България след изграждането на хотел "Фламинго" в Албена по същия модел. Възможно е в бъдеще "Албена" да има и други подобни партньорства със скандинавската компания, коментира Тодорова. Очакванията на собствениците са новото ваканционно селище да приеме 7000 туристи от Норвегия, Швеция, Дания и Финландия през този сезон. Скандинавският туроператор е планирал 30% увеличение на самолетните седалки до летище Варна.

Новата "Бяла лагуна"

От "Албена" АД, която е почти 90% собственик в "Бялата лагуна", не пожелаха да коментират какъв е техният дял в инвестицията. От доклада към финансовия им отчет до борсата за миналата година обаче става ясно, че са вложени 10.6 млн. лв. в увеличение на капитала й през 2014 г. Година по-рано за подобни операции в дъщерни дружества са отишли почти 20 млн. лв., но без да е посочено по колко и къде.

Сега инвестицията в "Бялата лагуна" е за изцяло нов комплекс. През миналия сезон са били изградени 125 студиа и апартаменти, а от септември 2014 г. до май тази година са издигнати още 135. За следващото лято е планирано реновирането и на съществуващите два хотела от 80-те години, които също се намират във ваканционното селище.

Комплексът, чието откриване е на 11 юни, е четиризвезден и заема площ от 285 декара в местността Иканталъка. Дизайнът на селището и контролът на изпълнението са били на скандинавците. Изпълнител е строителната компания "Екострой", в която "Албена" също има участие. "Бялата лагуна" разполага със сцена за културни мероприятия, два ресторанта, няколко басейна, фитнес зала, мултифункционално игрище и зала за гимнастика и танци. В процес на изграждане са три тенис корта и футболно игрище.

Комплексът остава в "Албена"

През 2007 г. "Албена" обяви "Бялата лагуна" за продажба, след като първоначалният замисъл бе да се изгради инвестиционен проект, който впоследствие да бъде продаден. Основният актив на курорта дотогава бяха земята, двата хотела с близо 80 стаи, ресторант, снек бар и клуб.
За целта на продажбата през 2007 г. комплексът бе листнат на Българската фондова борса, за да привлича интереса на чуждестранните инвеститори, но през май 2013 г. бе отписан като публично дружество. Заради кризата обаче така и не се намери купувач и до сделка не се стигна. В счетоводния му отчет за 2013 г. активите са оценени на 44 млн. лв., приходите са 733 хил. лв. и нетна загуба - 430 хил. лв.
Сега компанията няма планове да продава комплекса и ще продължи да го управлява, съобщиха от дружеството. Освен "Бялата лагуна" "Албена" е собственик и на "ММЦ Приморско", както и на две малки летища - край едноименния южен морски курорт и в Лесново до Елин Пелин, което я прави един от най-големите оператори и собственици на туристически активи и услуги в България. За миналата година приходите й се понижиха с малко над 3% до 81.5 млн. лв., а печалбата - с 42% до 8.4 млн. лв. Основната причина за спада бяха лошото време и проблемите с руския и украинския пазар.
Мажоритарен собственик на "Албена" е "Албена холдинг", голям дял има и "Албена инвест холдинг", които се контролират от  изпълнителния директор на курорта Красимир Станев. Независими акционери са няколко пенсионни фонда и физически лица, а миналата година община Балчик продаде дела си от 7.16% в курорта за почти 16 млн. лв. през борсата. В ръководството на "Албена" е и Радосвет Радев.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/06/10/2550570_nov_kurort_za_skandinavski_turisti_do_kavarna_za_40/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие